Elhunyt Gad Beck, a holokauszt utolsó ismert meleg zsidó túlélője | Háttér Társaság

Elhunyt Gad Beck, a holokauszt utolsó ismert meleg zsidó túlélője

Gad BeckHat nappal 89. születésnapja előtt, június 30-án egy berlini idősotthonban elhunyt Gad Beck, a holokauszt utolsó ismert meleg (fél)zsidó túlélője, egy kalandos életű korai, zsidómentő "melegaktivista", aki titkos homoszexuális kapcsolatait felhasználva bújtatta a berlini zsidókat, és egyszer náci egyenruhában hozta ki a fogságból férfiszeretőjét.

A XX. század egyik legszokatlanabb túlélőtörténetét megtestesítő antifasiszta ellenálló osztrák zsidó apától és judaizmusra áttért keresztény anyától született. Szülei meglepődtek, amikor megtudták, hogy meleg, de kiálltak mellette. Anyja csak azon sápítozott, hogy akár zsidóként, akár melegként, de üldöztetésben lesz része. "Ennek nem lehet jó vége!" - sóhajtott fel.

A náci faji törvények értelmében félvérnek számított, s apjával együtt a berlini Rosenstrasse-i gyűjtőtáborba helyezték. 1943-ban szabadult, azután, hogy a foglyok nem zsidó feleségei nagyszabású tüntetést tartottak az épületnél.

Szabadulása után Beck csatlakozott egy illegális ifjúsági cionista szervezethez és, mint a The Jerusalem Post írta, jelentős szerepet játszott berlini zsidók mentésében. A washingtoni Holokauszt Emlékmúzeum azt idézi tőle, hogy "homoszexuálisként megbízható, nem zsidó homoszexuális ismerőseimhez fordulhattam élelemért és búvóhelyért". Néhány zsidót hamis papírokkal sikerült Svájcba menekítenie.

A cionista szervezetben ismerkedett meg a rokonlélek Manfred Lewinnel, akibe szerelmes lett. Akkoriban - mint később elmondta -, az emberek ki voltak éhezve a szeretetre, és nem számított, ki meleg, és ki nem. Életének egyik legemlékezetesebb és legveszélyesebb kalandja volt, amikor a Hitlerjugend egyesnruháját magára öltve kiszabadította a nácik fogságába esett szerelmét.

A lötyögő uniformis ellenére Becknek egy kifundált ürüggyel sikerült rábeszélni a táborparancsnokot, hogy engedje ki Lewin. A parancsnok utánakiabált, hogy a fogoly csak átmeneti időre távozhat, azt hozza majd vissza, mire Beck azt kiabálta neki, hogy "mit is kezdhetnék én egy zsidóval?" A veszélyes mentőakció sikere ellenére Lewin visszatért a gyűjtőtáborba, mert nem akart elszakadni családjától. Soha többé nem került elő, családjával együtt Auschwitzban pusztult el.

A háború vége előtt nem sokkal, 1945-ben egy zsidó besúgó feladta Becket és néhány más ellenállótársát a Gestapónak, és egy berlini tranzittáborba került. A háború után zsidó túlélőknek segített Palesztinába emigrálni, 1949 és 1979 között maga is Izraelben élt. 1979-ben visszatért Németországba, ahol zsidó- és melegaktivistaként tevékenykedett.

A berlini zsidó központban egyedálló melegeknek szervezett például esteket, a berlini melegfelvonulásokon izraeli zászlót lengetett. A homoszexualitásról azt szokta mondani, hogy "Isten nem büntet szeretettel teli életért".

A fordulatos életű, sziporkázóan szellemes Gad Beck életét megörökíti egy 1999-ben megjelent életrajzi mű, An Underground Life: Memoirs of Gay Jew in Nazi Berlin, és két dokumentumfilm, a The Life of Gad Beck, valamint a Paragraph 175.

Gad Becket gyászolja partnere, Julius Laufer, aki 35 éven át volt az élettársa.

Hatter.hu

Témák