Elhunyt Gore Vidal melegikon amerikai író | Háttér Társaság

Elhunyt Gore Vidal melegikon amerikai író

Nyolcvanhat esztendős korában kedden Hollywood Hills-i otthonában elhunyt a kortárs amerikai irodalom homoszexuális fenegyereke, az Amerika "élő lelkiismereteként" számon tartott Gore Vidal, akinek regényei, esszéi, drámái és politikai kommentárjai szabadosan szellemes, ugyanakkor mély életbölcsességet sugárzó megfogalmazásukkal fogták meg az olvasót. Vidal halálát tüdőgyulladás okozta - közölte unokaöccse, aki szerint az élettársa 2003-as halála óta egyedül élő író "egy ideje" már betegeskedett.

Kortársaival, Norman Mailerrel és Truman Capoteval a szépírók azon utolsó nemzedékéhez tartozott, amelynek tagjai egyúttal valódi celebritások is voltak - beszélgetős műsorok és pletykarovatok központi szereplői, olyan megkerülhetetlen személyiségek, akiket még azok is ismertek, akik soha egyetlen könyvüket sem olvasták. Több száz esszé mellett számos - főleg történelmi témákat szabadon feldolgozó - regényt írt.

Nagy feltűnést, sőt botrány keltett A város és az oszlop (The City and the Pillar) című, 1948-ban megjelent regénye, amely a maga korában az elsők között - ráadásul az akkori ízléshez képest túlságosan őszintén - tárgyalta a homoszexualitást. A könyvet J.T.-nek ajánlotta, s mint később elmondta, a kezdőbetűk első igazi fiúszerelmét, Jimmy Trimble-t takarják, aki 1945-ben elesett a háborúban.

A vitriolos tollú Vidal az irodalmi és politikai életben is különcnek számított. Három éve elnyerte a National Book Award-ot, de ezen kívül alig kapott egyéb komolyabb irodalmi elismerést. Kétszer indult demokrata színekben a választásokon, de mindkétszer veszített.

Vidal hitt a régi vágású tisztességben, ugyanakkor a modern felfogás szerinti szabad élet híve volt. Palimpsest című memoárjában arról számolt be, hogy több mint ezer "szexuális légyottja" volt. Nem vetette meg az alkoholt, és állítólag legalább egyszer minden komolyabb drogot kipróbált.

Festői olaszországi villáját Ravellóban férfi élettársával, Howard Austennel osztotta meg. Magánéletéről nem szívesen nyilatkozott. Noha nyíltan vállalta homoszexualitását, a melegaktivista megjelöléstől berzenkedett. 2003-ban elhunyt élettársának, akivel szinte az egész világot beutazta, egy washingtoni temetőben emeltetett sírboltot, meghagyva, hogy majd őt is oda temessék.

Hatter.hu/MTI

Témák