Elindult a Magyar LMBT Szövetség köztéri plakátkampánya: Itt vagyunk! | Háttér Társaság

Elindult a Magyar LMBT Szövetség köztéri plakátkampánya: Itt vagyunk!

A Magyar LMBT Szövetség “Itt vagyunk!” kampánya Magyarországon először hét vidéki városban, illetve Budapesten indít LMBTQI-témájú interaktív köztéri plakátkampányt. A kezdeményezés célja a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszex emberek láthatóságának és társadalmi elfogadásának növelése. A plakátok 2015. június 16-30. között lesznek megtekinthetőek.

[title]A Magyar LMBT Szövetség “Itt vagyunk!” Országos emberi jogi kampány az LMBTQI-emberek láthatóságáért és társadalmi befogadásáért címmel egyéves szemléletformáló projektet valósít meg, melynek keretén belül a nyár folyamán tíz vidéki városba, valamint több fesztiválra is ellátogatunk. A városok főterére kihelyezett sátorban a projekt önkéntesei és helyi LMBTQI-aktivisták beszélgetnek az LMBTQI-embereket érintő kérdésekről, problémákról, újonnan létrehozott interaktív és érzékenyítő játékok segítségével. Emellett útmutató készül a médiának arról, miként lehet még pontosabban és érzékenyebben írni LMBTQI-témákról. Ősszel pedig helyi érdekérvényesítő projektek megvalósításával lehetőség nyílik arra, hogy LMBTQI-emberek hatékonyabban bekapcsolódjanak a helyi döntéshozatali folyamatokba.

A június 16-án induló plakátkampány során közel 120 plakát lesz látható, ráadásul Magyarországon először Budapest mellett hét vidéki városban - Debrecenben, Győrben, Miskolcon, Szegeden, Pécsett, Ózdon és Tapolcán kerülnek kiállításra az anyagok. A fővárossal összehasonlítva vidéken sok esetben nagyobb az információhiány és az elutasítás mértéke a többségi társadalomban, így kiemelten fontos, hogy növeljük az LMBTQI-emberek láthatóságát. A plakátkampány játékos eszközökkel igyekszik bevonni a járókelőket, s megmutatni: LMBTQI-emberek az ország minden szegletében élnek, itt vagyunk!

A homofóbia és transzfóbia hatására azonban sokan titkolni kényszerülnek szexuális irányultságukat, nem élhetnek a nemi identitásuknak megfelelően, vagy nemi önkifejezésük miatt félnek a kirekesztéstől, a bántó előítéletektől, a hátrányos megkülönböztetéstől. Nekik is üzenjük: támogatunk titeket, nem vagytok egyedül, itt vagyunk!

A szemléletformáló országos emberi jogi kampánnyal célunk egy olyan elfogadó légkör megteremtése Magyarországon, ahol az LMBTQI-emberek szabadon, önazonosan, félelem nélkül élhetnek. A homofóbia és transzfóbia elleni fellépés azonban mindannyiunk közös felelőssége: rajtad is múlik!

Mindenkit arra buzdítunk: fejezze ki kiállását az LMBTQI-emberek jog- és társadalmi egyenlősége mellett! Ha találkozol egy plakáttal, készíts vele egy szelfit, posztold ki #ittvagyunk szöveggel és küldd el a Szövetség facebook oldalára: www.facebook.hu/lmbtszovetseg

A plakátkampányt a Norvég Civil Támogatási Alap, a Holland Királyság Nagykövetsége és a Luxemburgi Nagyhercegség Nagykövetsége támogatja.

Témák