Elismerné a bejegyzett élettársakat a konzervatív lengyel kormánypárt | Háttér Társaság

Elismerné a bejegyzett élettársakat a konzervatív lengyel kormánypárt

Az azonos és a különneműek bejegyzett élettársi kapcsolatáról terjesztett törvényjavaslatot a lengyel parlament elé Donald Tusk miniszterelnök pártja, a konzervatív-liberális Polgári Platform (PO). A tervezetet két hasonló baloldali indítvánnyal együtt január 23-án vitatja meg a szejm.

A kormánypárti elképzelés szerint a hetero- és homoszexuális élettársak közjegyzőnől vagy anyakönyvvezetőnél jegyeztethetnék be kapcsolatukat. A bejegyzés nyomán jogosultak lennének például eljárni partnerük betegsége esetén, tartásdíjra tarthatnának igényt szakítás esetén, és hozzátartozóként megtagadhatnák a tanúvallomást bíróság előtt. Az adózás terén a bejegyzett élettársi kapcsolat nem biztosítana előnyt.

Az azonos neműek együttélésének elismerése tekintetében megosztott a mérsékelten konzervatív kormánypárt, hevesen ellenzi azt például Jaroslaw Gowin igazságügy-miniszter, nem is szólva a jobbra álló kis koalíciós partnerről, a Parasztpártról (PSL).

A baloldali-liberális ellenzéki pártok ugyanakkor saját törvénytervezetet terjesztettek be a "melegházasság" elismeréséről, külön indítvánnyal állt elő a reformkommunista Demokratikus Baloldali Szövetség (SLD) és az ultraliberális Palikot Mozgalma (RP) is.

Melegjogi civil szervezetek csütörtökön a képviselőházban egy konferencián arra kérték a képviselőket, hogy tegyék félre a témával kapcsolatos politikai elfogultságaikat, és "technikai kérdésként" vitassák meg a bejegyzett élettársi kapcsolatot, amely - mint mondták -szexuális irányultságától függetlenül több millió lengyel számára fontos.

A melegaktivisták találkozót kértek Tusk miniszterelnöktől és Bronislaw Komorowski államfőtől.

A Palikot Mozgalma már 2012 februárjában, a Demokratikus Baloldali Szövetség 2012 májusában, a Polgári Platform pedig 2012 augusztusában terjesztette a parlament elé saját verzióját a bejegyzett élettársi kapcsolatok elismeréséről.

Hatter.hu

Témák