Elítélte a "melegpropaganda"-ellenes törvényeket az Európai Parlament | Háttér Társaság

Elítélte a "melegpropaganda"-ellenes törvényeket az Európai Parlament

Az Európai Parlament nagy többséggel elfogadott határozatban ítélte el a "homoszexuális propaganda" ellen szerte Kelet-Európában születő törvényeket; a testület felszólította a páneurópai emberi jogi szervezetet, az Európa Tanácsot, hogy tegyen lépéseket az ügyben. A 430 igen és 105 nem szavazattal, 59 tartózkodás mellett elfogadott határozatban az Európai Unió parlamentje "mélységes aggodalmát" fejezi ki "a kifejezési és a gyülekezési szabadságot sértő, a homoszexualitás és a transzneműség téves felfogásán alapuló fejlemények" ügyében.

A határozat emlékeztet arra, hogy több oroszországi tartomány után immár a szövetségi parlament is törvényt készül elfogadni a "homoszexualitás propagandájának" tilalmáról.

Az ukrán parlament két, 2011-ben, illetve 2012-ben beterjesztett törvényjavaslatot is tárgyal, amely büntetné a "homoszexualitás terjesztését", így olyan gyűlések, felvonulások, akciók, demonstrációk és egyéb rendezvények szervezését, amelyek "szándékosan terjesztenek pozitív információt a homoszexualitásról".

Moldovában is több város, illetve közigazgatási terület fogadott el "melegpropagandát" tiltó, alkotmányellenesnek minősített jogszabályt.

Az Európai Parlament szerint ezek a törvények és törvénytervezetek ellentétesek az állampolgári és politikai jogokról szóló nemzetközi egyezménnyel, amelyet Oroszország, Ukrajna és Moldova is aláírt.

Az EP felszólította az Európa Tanácsot - az egész Európa ügyében illetékes emberi jogi szervezetet -, hogy vizsgálja ki "az alapvető jogok e megsértéseit", és hozza meg a szükséges intézkedéseket.

A határozat felszólítja az EU tagállamait, hogy mutassanak példát az lmbt személyeket sújtó diszkrimináció elleni harcban.

Az EU parlamentje szerint a melegek nagyobb jogi védettségre számíthatnak, ha hozzáférésük van olyan jogintézményekhez, mint a bejegyzett élettársi kapcsolat vagy a melegházasság, ezért arra buzdítja az ilyennel még nem rendelkező 11 uniós tagállamot, hogy igyekezzen pótolni lemaradását.

Hatter.hu

Témák