Előbújásra késztetett egy homofób törvénytervezet egy republikánus képviselőt | Háttér Társaság

Előbújásra késztetett egy homofób törvénytervezet egy republikánus képviselőt

Zachary WyattElőbújásra késztetett egy eddig rejtőzködő homoszexuális republikánus képviselőt Missouri államban egy homofób törvénytervezet, amely betiltaná az állami iskolákban a homoszexualitás témájának megemlítését. Az észak-missouri Novinger mezővárosban lakó 27 éves marhatenyésztő, aki hajdan a légierőnél szolgált, felszólította párttársait, hogy vonják vissza a "szájzártörvényt".

"Nem fogok többé hazudni magamnak a saját szexualitásomat illetően" - jelentette ki a helyi parlamentben tartott sajtótájékoztatóján a fiatal politikus, hozzátéve, hogy a párttársai által beterjesztett homofób indítvány késztette homoszexualitása nyilvános felvállalására. "Arra kérlek benneteket, hogy álljatok mellém mint büszke republikánus, mint büszke veterán és mint büszke meleg férfi mellé, aki meg szeretne védeni a zaklatástól az iskolákban minden gyereket" - mondta.

Wyatthez csatlakozva kilenc másik demokrata, illetve republikánus törvényhozó ítélte el az indítványt, amely betiltaná a szexuális irányultság tanítását az iskolákban, azzal kapcsolatos felvilágosító anyagot terjesszenek vagy bármilyen más, tanórán kívüli tevékenység keretében foglalkozzanak a témával.

Bár a törvénytervezetnek nincs sok esélye a közeli elfogadásra, máris heves vitákat generált és a kérdésre terelte a figyelmet. Még Stephen Colbert ismert humorista is kigúnyolta showműsorában. Az indítvány ellenzői szerint a szájzártörvény megtiltaná a tanároknak, hogy kiejtsék a tanteremben a "meleg" vagy a "leszbikus" szót, vagy szóba hozzák a meleg diákokat sújtó iskolai zaklatás problémáját. Betiltaná a jogvédő célú meleg-hetero szövetségek létrehozását is.

Zachary Wyatt lett az egyetlen, másságát nyíltan vállaló republikánus törvényhozó az Egyesült Államokban. Missouri államban a képviselőházban van két másik bevallottan meleg képviselő is, sőt a szenátusban is van egy leszbikus, de ők mind demokrata pártiak. Wyatt sem indul az újjáválasztásáért, mert Hawaiiba akar költözni, hogy ott tengerbiológiát tanuljon.

Hatter.hu

Témák