Előbújt egy volt válogatott amerikai labdarúgó | Háttér Társaság

Előbújt egy volt válogatott amerikai labdarúgó

Robbie RogersElőbújt Robbie Rogers egykori 18-szoros amerikai válogatott labdarúgó, a Leeds United későbbi másodosztályú és a Stevenage harmadosztályú brit csapatok volt játékosa, aki 25 évesen hátat fordított a labdarúgásnak. A hivatásos labdarúgás világából távozva a sportoló bevallotta, hogy a szerettei elvesztésétől és az álmai meghiúsulásától való félelemből egész eddigi életében titkolta homoszexualitását.

"A titkok nagyon sok kárt tudnak tenni belül. Az emberek szeretnek az őszinteségről prédikálni, hogy az milyen egyszerű dolog. De próbálja meg valaki a szeretteinek 25 év után elmagyarázni, hogy a saját neméhez vonzódik!

Az elmúlt 25 évben félelemben éltem. Félelemben az elutasítástól és az elítéléstől, amely megakadályozta volna, hogy megvalósítsam álmaimat, amelyek nélkül nem élhetek. Félelemben attól, hogy szeretteim eltávolodnának tőlem, ha kiderül a titkom.

Mindig azt hittem, hogy meg tudom őrizni titkomat. A foci volt a menedékem, a célom, az identitásom. Segített elfedni a titkomat és több örömöt szerzett, mint azt remélhettem.

Rájöttem azonban, hogy csak akkor örülhetek igazán az életnek, ha őszinte vagyok. Nincs többé titkom, előreléphetek és élhetem az életemet úgy, ahogy azt a Teremtőm akarta. Eljött az ideje, hogy e sportágtól távol fedezzem fel magamat" - vallott blogján a csatár, aki sérülései miatt kényszerült hátat fordítani a labdarúgásnak.

Rogers előbújására nagy szimpátiával reagáltak vezető amerikai focisták, akik a közösségi médián biztosították támogatásukról. "100 százalék szeretet és támogatás egyik barátomnak, Robbie Rogersnek. Hiányozni fogsz a pályáról. Bámulatos tehetséges, bámulatos személy!" - üzente például Sacha Kljestan volt válogatott társa, aki jelenleg a belga Anderlechtben játszik.

Robbie RogersGordon Taylor, az angol hivatásos futballisták szervezetének (PFA) ügyvezető igazgatója azon sajnálkozott, hogy Rogers a visszavonulása után jelentette csak be, hogy meleg. "Ez egy kísérleti időszak, és az lenne az ideális, ha lenne olyan játékos, aki még aktív játékosként vállalná fel a másságát. Tudjuk, hogy a többség inkább megtartja magának a titkát, de azt szeretnénk, ha minden játékosnak nyugodt környezetet tudnánk biztosítani a szexuális beállítottságtól, a vallási hovatartozástól és a bőszíntől függetlenül".

Az angol szövetséget képviselő Darren Bailey ehhez annyit tett hozzá, igyekeznek felvenni a kapcsolatot Rogersszel, hogy a támogatásukról biztosítsák, akár végleges a döntése, akár még visszatér a futballba.

A kaliforniai sportoló jelenleg Londonban él, ahol a Men' Health magazinnál van ösztöndíjjal. A Columbus Crew csapat tagjaként tört fel, és 2009 és 2011 között játszott az amerikai válogatottban, és ebbéli minőségében ott volt a pekingi olimpián is. Utána került a brit másodosztályú Leeds Unitedhoz, majd a harmadosztályú Stevenage-hez.

Sem az amerikai profi labdarúgó ligában (Major League Soccer - MLS), sem a brit profiligákban nincs jelenleg egyetlen bevallottan meleg játékos sem. Az MLS-nek eddig egyetlen volt játékosa bújt elő, de 2011 novemberében a visszavonult David Testo, aki azóta sem játszott profi mérkőzésen.

 

Hatter.hu

Témák