Elválik házastársától a meleg episzkopális püspök | Háttér Társaság

Elválik házastársától a meleg episzkopális püspök

Gene Robinson, az amerikai Episzkopális Egyház első, melegségét nyíltan vállaló püspöke bejelentette, hogy elválik házastársától, akivel 25 évet töltött együtt.

Robinson a Daily Best honlapon arról írt, hogy "örökre hálás lesz" férjének, Mark Andrew-nak, de a válás részleteit nem osztotta meg - közölte a BBC News.

Gene Robinson és Mark Andrew házasságkötése 2008-banA pár 2008-ban kötött házasságot egy privát ceremónián New Hampshire-ben, és miután az állam elfogadta az azonos neműek házasságáról szóló törvényt, házasságuk hivatalossá vált.

Gene Robinson New Hampshire-i püspöki kinevezése 2003-ban az egész anglikán közösséget megosztotta. Az Egyesült Államokban a túl liberálisnak tekintett szemlélet elleni tiltakozásul több száz parókia szakadt el az Episzkopális Egyháztól - az anglikanizmus amerikai ágától - és új Anglikán Egyházat alapítottak Észak-Amerikában. A püspök az LMBTQI közösség jogainak szimbólumává és az egyenlő házasság szószólójává vált.

Levelében a 2012-ben hivatalától visszavonult püspök bevallotta: "nem sokat segít rajta", hogy tudja, a meleg és leszbikus párok életében és kapcsolatában ugyanolyan bonyodalmak és nehézségek adódnak, mint a heteroszexuális házasságokban.

Ugyanakkor hangsúlyozta: nem rendült meg a hite a házasságban, amiért elválik attól, akit hosszú időn át szeretett, és válásuk után is szeretni fog. "A szerelem tovább tarthat akkor is, ha a házasság már nem" - írta.

A 66 esztendős Robinson püspök korábban egy nővel kötött házasságot, akitől két gyermeke született. 1985-ben békésen váltak el egymástól Robinson homoszexualitása miatt.

fotó: bbc.com

mti.hu

Témák