Engedélyezné a melegházasságot Gyurcsány Ferenc pártja | Háttér Társaság

Engedélyezné a melegházasságot Gyurcsány Ferenc pártja

Gyurcsány FerencAz azonos neműek házasságának engedélyezését kezdeményezi a Demokratikus Koalíció (DK), azt javasolva: a törvényhozás tegye lehetővé, hogy az ilyen párokat ugyanolyan jogok illessék meg, mint a heteroszexuális családokat, így például gyermeket fogadhassanak örökbe. Molnár Csaba, a DK alelnöke csütörtökön sajtótájékoztatón elmondta: ennek érdekében törvénymódosítást készítettek, amelyet azonban csak azután nyújtanak be a parlamentnek, hogy egyeztettek róla a melegszervezetekkel. A kormánytábor megbízásából az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség reagált a kezdeményezésre, azt hangoztatva, hogy "a jelenlegi nyugati civilizáció a házasság jelenlegi (magyarországi) alaptörvényi definícióján alapul".

Szavai szerint a többség dolga, hogy kiálljon a kisebbségek, jogegyenlőségük mellett, mert nem lehet tőlük várni, hogy egyedül képviseljék érdekeiket. Kifejtette: a progresszív balközép politika szerint az államnak nem szabad beavatkoznia a polgárok magánéletébe, egyetlen csoport akaratát, ízlését sem kényszerítheti rá senkire, tiszteletben kell tartania a társadalom sokféleségét.

Elfogadhatatlannak minősítette, hogy bárkit hátrányos megkülönböztetés érjen vagy félnie kelljen szexuális orientációja miatt, és úgy foglalt állást: a melegeket érő megaláztatás "valamennyiünk szégyene".

Kitért arra, hogy az Európa Unió tagállamai közül Spanyolországban, Portugáliában, Belgiumban, Hollandiában, Dániában és Svédországban is szabad a melegházasság, és Finnországban, Luxemburgban, valamint Franciaországban is előkészületben van az engedélyezése, és ezt kezdeményezte a konzervatív brit kormány is.

Molnár Csaba szerint ezzel szemben Magyarországon "nemcsak a szélsőjobboldal, hanem a kormányzó jobboldal is büszkén vállalja homofóbiáját". Állítását azzal magyarázta, hogy a Fidesz-KDNP az alkotmányban rögzítette családfelfogását - azaz hogy házasság csak férfi és nő között jöhet létre -, ami sérti és megbélyegzi a melegek közösségét.

Ennél is nagyobb baj - folytatta a DK alelnöke -, hogy a balliberális oldalon is egyre inkább a hallgatás, "a csendes ellenszenv" a jellemző a melegekkel szemben; a politikusok, attól tartva, hogy szavazatvesztéssel járna, nem beszélnek a melegek jogainak kiterjesztéséről.

Pozitív példaként hozta fel ugyanakkor, hogy a Vasas elnöke a budapesti melegolimpia megrendezése miatt tiltakozó szurkolói csoportnak válaszolva azt írta: a klub nem tesz különbséget a létesítményeit bérelni kívánók között hovatartozásuk miatt.

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség határozottan kiáll a házasság jelenlegi alaptörvényi definíciója mellett, mivel az együttélési formáknak ez olyan hagyományos intézménye, amelyen a jelenlegi nyugati civilizáció alapul - reagált Stágel Bence, a szervezet elnöke, kereszténydemokrata országgyűlési képviselő és Törcsi Péter alelnök a Demokratikus Koalíció kezdeményezésére az MTI-hez eljuttatott állásfoglalásban.

A kereszténydemokrata politikusok úgy vélik: Gyurcsány Ferenc pártja a homoszexuális párok házasságának, az általuk történő örökbefogadásnak törvényi szintre emelésére tett javaslatával a legrosszabb SZDSZ-es időket idézi, és a méltán feledés homályába merült liberális párt babérjaira kíván törni legújabb ötletével. Úgy tűnik, sikerrel, hiszen támogatottságuk megegyezik a szabaddemokraták utolsó mért népszerűségi mutatóival - jegyezték meg.

Mint írták, szeretnék felhívni a DK figyelmét arra, hogy Európában, de különös tekintettel a közép-európai régióban hazánk kifejezetten liberálisan szabályozza a homoszexuális párok együttélését, a regisztrált élettársi kapcsolat ugyanis minden olyan polgári jogi lehetőséget biztosít az együtt élő pároknak, amely egy életre szóló kapcsolathoz szükséges.

Kitértek arra is, a házasság alkotmányjogi fogalma az Alkotmánybíróság állandó gyakorlata szerint jelenleg is csupán férfi és nő közötti kapcsolatot jelent, és sem a strasbourgi bíróság joggyakorlata, sem a Velencei Bizottság véleménye szerint nem köteles egy állam homoszexuális párok számára biztosítani a házassághoz való jogot.

Úgy fogalmaztak: fiatal kereszténydemokrataként határozottan elleneznek mindennemű diszkriminációt, és távol tartják magunkat attól, hogy az emberek magánéletébe beleszóljanak, azonban nemcsak alkotmányjogi, hanem világnézeti szempontból is határozattan kiállnak a házasság jelenlegi alaptörvényi definíciója mellett.

Hozzátették: világnézeti különbségtől függetlenül mindannyiunk érdeke, hogy minél több gyermek szülessen Magyarországon, azonban ilyen pozitív demográfiai tendencia - a dolgok természeténél fogva - csak egy férfi és egy nő kapcsolatán alapulhat. "Mindezért meggyőződésünk, hogy a gyurcsányi politika egyáltalán nem használ a homoszexuális honfitársainknak, hiszen többségük ugyanúgy csak boldogulni szeretne, mint bárki más, és nem egy bukott miniszterelnök politikai játékszerévé válni".

MTI

Témák