ENSZ-bélyegek az egyenlőségért | Háttér Társaság

ENSZ-bélyegek az egyenlőségért

[title]“Szabad és Egyenlő” (Free & Equal) címmel bélyegkampányt indított az ENSZ a mleg, szbikus, biszexuális és transznemű közösség megkülönböztetése ellen, és jogegyenlősége mellett. Ez az első alkalom, amikor az Egyesült Nemzetek postai hivatala LMBT-tematikájú bélyegeket bocsátott ki. Itthon egy, a KDNP-hez közel álló weblap – nyilván a felebaráti szeretettől túlcsorduló keresztényi szívvel – várható módon azonnal felhördült, és petíciót indított a kezdeményezés ellen.

A februárban kibocsátott ENSZ –bélyegek – amelyeknek célja az LMBT-jogok globális támogatása – hat különböző változatban jelentek meg: az azonos nemű párok mellett a melegek gyermekvállalása mellett is kiáll, Pride felvonulást is bemutatnak, és a pillangóalak szimbólumával a transzneműekről sem feledkeztek meg. Az ENSZ emberi jogokkal foglalkozó hivatala szerint a kezdeményezéssel az LMBT-közösség sok országban kiszolgáltatott helyzetére kívánták felhívni a figyelmet, egyben arra is, hogy a világon számos helyen növekszik a homofóbia, illetve a melegek és transzneműek elleni diszkriminiáció, sőt erőszak.

Az ENSZ ezzel arra is figyelmeztet, hogy az emberi jogok egyformán vonatkoznak mindenkire, függetlenül attól, hogy ki milyen szexuális irányultságú, hogy kit szeret és hogy ki kivel él párkapcsolatban.

A “Szabad és Egyenlő” kampány éppen két éve indult, s ez idő alatt a különféle üzeneteik világszerte csaknem kétmilliárd emberhez jutottak el.

Kis magyar provincializmusunkban például a KDNP-hez közel álló CitizenGO nem is múlasztotta el a gyors felháborodást, közölve: “az Egyesült Nemzetek Szervezetének működését teljes mértékben a tagállamok finanszírozzák, így a bélyegek kiadásához a mi adóforintjaink is hozzájárulnak”, s a kampány leállítását követelték.
Csak azt feledték el, hogy azok a bizonyos adóforintok nem kizárólag heteroszexuális adófizetőktől származnak… 

Témák