Felmentették a "melegnek látszó" kameruni férfiakat | Háttér Társaság

Felmentették a "melegnek látszó" kameruni férfiakat

Franky és Jonas, mögöttük az ügyvédeikFelmentett egy kameruni bíróság két fiatal férfit, akit csupán azért ítéltek több évi börtönre, mert "melegnek látszottak".

A Franky és Jonas nevű férfiakat 2011 novemberében ítélték öt év börtönre és 300 eurónyi pénzbírság megfizetésére nőies kinézetük miatt, és azért mert a homoszexuálisok italának tartott Baily's Irish Cream likőrt fogyasztották egy vendéglátóhelyen.

Egy fellebbviteli bíróság hétfőn rendelte el az arcukat sminkelő, nőies ruhát viselő férfiak szabadon engedését. A nyugat-afrikai Kamerunban három hete ítéltek három év börtönre egy férfit, aki szerelmes sms-t küldött egy másik férfinak; a jogvédők most a 32 éves Jean-Claude Robger Mbédét is fel akarják mentetni.

A melegek ügyvédje, Saskia Ditisheim, a svájci Ügyvédek Határok Nélkül aktivistája szerint most az a legfontosabb, hogy a férfiakat biztonságba helyezzék, lehetőleg kapjanak menedéket külföldön, mert különben megölik őket.

Kamerunban hetek óta halállal fenyegeik a homoszexuálisokat és az őket védő ügyvédeket.

A férfiakat pusztán csak azért tartóztatták le és ítélték el, mert női ruhát és sminket viseltek, és csak feltételezték róluk, hogy melegek. Elítélésük törvényellenes, mert senki nem láttak őket bármit is elkövetni - hangsúlyozta a börtön fenyegette melegek helyi ügyvédje, Alice Nkom.

Az ügyvédnő szerint senkit sem lehet bűnösnek találni a homoszexualitás gyakorlásában csak azért, mert azt üzente neki, hogy szereti őt. A letartóztatáshoz és az elítéléshez legalább két azonos nemű személyt tetten kell érni szexuális aktus közben - hangoztatta.

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága novemberben felszólította a yaoundéi kormányt, hogy vessen véget a homoszexuálisok önkényes letartóztatásának és fogvatartásának.

Franky és Jonas bebörtönzését elítélte Catherine Ashton, az Európai Unió külügyminisztere is.

Kamerunban tavaly 14 ítéletet szabtak ki homoszexualitás miatt.

Hatter.hu

Témák