Fényes győzelmet arattak a melegjogok az amerikai választásokon | Háttér Társaság

Fényes győzelmet arattak a melegjogok az amerikai választásokon

Tammy BaldwinAz amerikai választópolgárok többsége három szövetségi államban is arra szavazott a keddi választásokon, hogy adják meg a házassághoz való jogot az azonos nemű pároknak, egy negyedik államban pedig vereséget szenvedett az a kezdeményezés, hogy foglalják alkotmányba a melegházasság tilalmát. Ezzel megtört az 1998 óta tartó folyamat, amelynek során az egyes tagállamokban sorra népszavazáson tiltották be a melegházasságot. Megválasztották kedden az amerikai szenátus történetének első, homoszexualitását nyíltan vállaló tagját a leszbikus Tammy Baldwin személyében.

A keleti parti Maryland államban a szavazók 52:48 arányban hagyták jóvá a melegházasságról elfogadott helyi törvényt, az ugyancsak keleti parti Maine államban a voksok háromnegyedének megszámolása után 53:47-re áll az arány, vagyis már biztosra vehető a melegházasság győzelme, s 52:48 százalékos fölény mutatkozik a nyugati parti Washington államban is, ahol szerdáig a népszavazáson leadott voksok 62 százalékát számolták meg. A középnyugati Minnesota államban 48:52 arányú vereséget szenvedett az az indítvány, hogy foglalják alkotmányba a melegházasság tilalmát.

1998 óta az USA 32 államában tartottak népszavazást a melegházasságról, és eddig még egyetlen államban sem győztek a melegek. Maine államban is, ahol most fordult a kocka, 2009-ben még 53:47 arányú győzelmet arattak a melegházasság ellenzői. A Maine állambeli szavazás volt az első, amelyet maguk a melegek kezdeményeztek, bízva a mentalitás változásában. Amerikai melegjogi aktivisták szerint az idei választások történelmi fordulópontot jelentenek a melegjogok társadalmi megítélésben az Egyesült Államokban.

Wisconsin államban győzött a szenátusi választásokon a bevallottan leszbikus Tammy Baldwin, aki az amerikai szenátus történetének első, homoszexualitását nyíltan vállaló tagja lesz. Az 50 éves demokrata párt politikus, akinek szexuális irányultsága nem képezte a választási kampány tárgyát, már nem újonc az amerikai szövetségi parlamentben - melegként sem -, mert már 1998-ban bejutott a képviselőházba. Baldwint várhatóan egy ugyancsak közismerten homoszexuális párttársa, Mark Pocan fogja követni az alsóházban.

Hatter.hu

Témák