Fiókát fogadhat örökbe egy meleg pingvinpár Kínában | Háttér Társaság

Fiókát fogadhat örökbe egy meleg pingvinpár Kínában

Kulcsszavak
állatvilág, Kína

A meleg pingvinpár, amikor még elkülönítették őket a tojáslopások utánVégre teljesül egy kínai állatkertben élő népszerű meleg hím pingvinpár vágya: a vezetőség belegyezésével felnevelhetnek kettesben egy fiókát.

A helyi média jelentése szerint a madarak gondozói az után jutottak erre a döntésre, hogy az egyik nőstény az általában megszokott egy tojás helyett kettőt rakott. A másodikat a két hímnek adták, amelyek három évvel ezelőtt már tettek egy sikertelen kísérletet az egyik heteroszexuális pár tojásának ellopására.

Szakértők nem találnak semmi kivetnivalót abban, hogy a homoszexuális párból szülőket faragnak, mivel a hím pingvinek rendkívül fejlett anyai ösztönnel rendelkeznek, és a tojások kiköltését is ők szokták végezni.

Az "ikrek" november végén születettek, és a meleg pár gondoskodása nagyon is kapóra jönne, mivel két fióka közül az egyik gyakran elpusztul. Nem garantált, hogy a hím pár elfogadja ívadékának az egyik ikret, de ornitológusok szerint valószínűleg nem tudnak majd ellenállni a gyermekáldás kísértésének, és vélhetően a kicsi számára sem okoz majd problémát, hogy nem a vér szerinti szülei nevelik.

Az északkelet-kínai Harpinban (Harbin) található Polar Land parknak összesen 17 pingvinlakója van. A madarakat még 2005-ben hozták az Antarktiszról, és nagyon jól alkalmazkodtak az állatkert kínálta körülményekhez. A hideg időjárás itt is biztosított számukra: a rendkívül zord teleken a hőmérséklet akár mínusz 40 Celsius-fokra is lesüllyedhet.

A pingvinek körében viszonylag gyakori a homoszexualitás, és mivel ez a madárfaj nagyon hűséges - párja mellett egy életen át kitartó - típus, az állatkert gondozóiban egy pillanatra sem merült fel az, hogy szét kellene választani egymástól a két hímet.

MTI/Hatter.hu

Témák