Háborús fegyver a férfiakat sújtó nemi erőszak | Háttér Társaság

Háborús fegyver a férfiakat sújtó nemi erőszak

Amióta világ a világ, mindenütt mélyen agyonhallgatott tabu, hogy a férfiak elleni nemi erőszakot is háborús fegyverként vetik be, és különösen súlyos a probléma Afrikában, ahol a megerőszakolt férfiakat automatikusan homoszexuálisnak tekintik.

Az ugandai Makerere Egyetem menekültsegítő programjának (RLP) kampalai központját napi átlagban 10 olyan férfi és 8 olyan nő keresi fel, aki a legkegyetlenebb szexuális bántalmazást kényszerült elszenvedni.

Afrika polgárháború sújtotta térségeiben egy férfi éppúgy nemi erőszak áldozatává válhat a büntetőexpedíción lévő kormánykatonák, mint a nőhiánytól szenvedő kormányellenes felkelők részéről.

A megerőszakolt férfiak közül sokan hosszú éveken át együttélnek szörnyű titkukkal, a feldolgozatlan fizikai és lelki sebesülésekkel. Még arra is nehezen szánják el magukat, hogy orvoshoz vagy pszichiáterhez forduljanak, újságíróval pedig végképp a legritkább esetben állnak szóba.

Az egyik ilyen kivétel egy Job nevű kongói férfi, akit a menekültek, földönfutók számára nyílt, traumafeldolgozást segítő kampalai menhelyen sikerült szóra bírni. A magas növésű férfi elmondta, hogy a kongói Észak-Kivu tartományban, 2007-ben esett fogságba, amikor a harmadik kongói háború tombolt a kormányerők és a felkelők között.

"Katonák fogtak el és vittek börtönbe. Ott két katona megbilincselte a kezemet és a lábamat, és megerőszakoltak, egyik a másik után" - mondta. Sikított, de senki nem sietett a segítségére, s egy idő után elájult a fájdalomtól. Ugyanez ismétlődött heteken keresztül, és mindvégig vérzett. A kormánykatonák azzal a kifogással erőszakolták (értsd: büntették) meg, hogy szerintük együttműködött a lázadókkal.

Ugyancsak a kongói Észak-Kivu tartományban esett fogságba egy másik kongói férfi, Moses, akit azonban nem kormánykatonák, hanem felkelők fogtak el. Megpróbált megszökni, de elkapták, és fogvatartói azt mondták neki, hogy meg fogják büntetni, és mivel a vadonban nincsenek nők, szexuális szolgáltatásokat kell nyújtania a számukra. Őt is újra és újra megerőszakolták, mígnem - honfitársához hasonlóan - sikerült Ugandába menekülnie.

Vannak férfiak, akik arról mesélnek, hogy csavarhúzót dúgtak a végbelükbe, amitől csúnya fertőzéseket kaptak. Másoknak méregerős csípőspaprikát applikáltak a péniszükbe. A megerőszakolt férfiak közül sokan székletszagúak, nem tudnak rendesen járni, és női tampont használnak, hogy felfogják a vért és a gennyet- mondta el újságíróknak a Refugee Law Project egyik munkatársa, Salome Atim.

Szakértők szerint a férfiak megerőszakolása nemcsak az afrikai válságövezetekben fordul elő, hanem bárhol a világon, így a volt Szovjetunióban vagy a volt Jugoszláviában is például, az áldozatoknak azonban sokkal rosszabb ott, ahol a homoszexualitást mélyen megbélyegzik, mert nincs kihez fordulniuk, mély szégyenérzetet és bűntudatot éreznek, és gyakran őket magukat tartják hibásnak. A történtek után sokan kételkedni kezdenek abban, hogy férfiak maradtak-e egyáltalán.

Ráadásul nemcsak a legyőzött háborús ellenfelet szokás megerőszakolni, hanem például a migránsokat is, akik a konfliktusok elől menekülve válnak földönfutóvá, például Szomáliában, Szudánban, Burundiban vagy Eritreában; sok ilyen férfi fordul a kampalai segélyhelyhez.

Hatter.hu

Témák