Hadat üzenet a melegházasságnak a francia katolikus egyház | Háttér Társaság

Hadat üzenet a melegházasságnak a francia katolikus egyház

Az azonos nemű párok házasságának engedélyezése ellen ágált szombaton Lourdes-ban, a francia püspöki konferencia közgyűlésén André Vingt-Trois, a katolikus intézmény elnöke. A francia kormány szerdán vitatja meg a törvénytervezetet a házasság intézményének kiterjesztéséről a homoszexuális párokra; a melegházasságot egy szombaton megjelent felmérés szerint a franciák 58 százaléka támogatja, noha tavaly még 63 százalékos volt ez az arány.

"Nem elismerni a szexuális különbséget olyan szemfényvesztés, amely meg fogja rengetni társadalmunk alapjait" - hívta fel a figyelmet a katolikus vezető. A 120 püspök előtt mondott beszédében Ving-Trois arra kérte "a keresztényeket és mindazokat, akik osztják a nézeteiket", hogy forduljanak a képviselőikhez, és ragadjanak meg minden demokratikus eszközt ellenvéleményük kifejezéséhez, beleértve az utcai tüntetéseket is.

A püspöki konferencia elnöke szerint a törvénytervezetet a kormány olyan pillanatban akarja sürgősséggel elfogadni, amikor "a gazdasági válság egyre inkább eléri a társadalmat, cégek szűnnek meg és a társadalmi bizonytalanság egyre nő". Szerinte a javaslat "nem egyszerűen nagyvonalúan megnyitja a házasság intézményét az állampolgárok egy újabb csoportja számára, hanem a házasság intézményét oly módon formálja át, hogy az ki fog hatni mindenkire".

"Ellentétben azzal, amit állítanak, ez nem házasság lesz mindenki számára, hanem házasság néhányak számára, amit mindenkire ráerőszakolnak" - fogalmazott Ving-Trois. Sajnálkozott, hogy a kérdésről a kormány nem rendezett országos vitát, amellyel "válaszolni lehetett volna a véletlenszerű közvélemény-kutatások és a lobbik látványos nyomására". Arra is mondta, hogy az egyház nem "vallási privilégiumokat véd". "Nem a házasság szentségének kérdését, hanem annak társadalmi szerepét hangsúlyozzuk" - mondta a katolikus vallási vezető.

A "francia társadalmat fenyegető intézkedések elleni" tüntetésekre való hivatalos egyházi felhívást a püspökök és a hívek egy része már régóta várta. A katolikus egyházhoz közeli szervezetek a Civitas elnevezésű fundamentalista mozgalom vezetésével októberben 75 városban tartottak összehangolt melegházasság-ellenes tüntetést és november 17-18-ra további utcai megmozdulásokat szerveznek.

Az egyház maga közvetlenül nem szervez nagy utcai tüntetést, mert Franciaországban nincs hagyománya a klérus politikai beleszólásának, inkább a jobboldali ellenzéket hergeli, hogy az végezze el helyette "a piszkos munkát". Maga a La Croix című katolikus lap állapította meg, hogy szokatlan módon ezúttal a katolikus egyház adja meg az ellenzéki politizálás alaphangját.

Egyes konzervatív politikusok, köztük a szélsőjobboldali Marine Le Pen vagy Jean-Francois Cope, aki a vezető ellenzéki párt, az UMP élére pályázik, máris sürgetik, hogy tartsanak "nagy nemzeti felvonulást" a melegházasság ellen, egyes polgármesterek pedig azzal fenyegetőznek, hogy megtagadják azonos nemű párok esketését. A választott politikusok elektronikus postafiókját sokszorosított tiltakozó e-mailekkel árasztják el.

A püspöki konferencia álláspontját valamennyi nagy vallás, a protestánsok, az ortodoxok, a muzulmánok és a zsidók képviselői is osztják Franciaországban.

A jobboldali politikusok és a vallási vezetők hónapok óta tartó uszításának meglett az eredménye, a közvéleménykutatásokban elkezdett csökkenni a melegházasság és a melegek általi adoptálás támogatottsága, egy évtizede első ízben esett mindkettőnek az elfogadottsága a legújabb felmérésekben: a melegházasság támogatottsága egy friss felmérésben az augusztusi 65-ről 61 százalékra, egy másikban a tavalyi 63-ról 58 százalékra süllyedt, az örökbefogadásé pedig már 50 százalék alá esett (53-ról 48 százalékra).

A dühödt melegházasság-ellenes kampány hatására a szocialista kormány kénytelen volt lassítani a legalizálás folyamatát, bár még mindig ígéri a jövő év közepére a melegek családjogi egyenjogúsítását.

Hatter.hu/MTI

Témák