Három év börtön egy szerelmes sms-ért | Háttér Társaság

Három év börtön egy szerelmes sms-ért

Három év börtönnel sújtott egy kameruni bíróság egy férfit homoszexuális magatartás címén egy másik férfinak küldött szerelmes sms miatt. A nyugat-afrikai országban hozzák a legtöbb ítéletet melegek ellen egész Afrikában. Októberben két férfit "nőies megjelenés" és a homoszexuálisok kedvenc italának tartott Bailey's Irish Cream fogyasztása miatt ítéltek el.

A yaoundéi fellebbviteli bíróság hétfői határozatában megerősítette azt a korábbi ítéletet, amelyet a szerelmes sms küldése miatt szabott egy alsóbb fokú bíróság a 32 éves Jean-Claude Roger Mbédére. Mbédé azt írta partnerének az sms-ben, hogy "Nagyon szerelmes vagyok beléd!" A meleg férfit a partnere lakásába berontó rendőrök letartóztatták és egy yaoundéi börtönbe hurcolták. Tavaly áprilisban ítélték három év börtönre.

Megromlott egészségi állapota miatt idén nyáron feltételesen szabadlábra helyezték, és ezt kihasználva Mbédé fellebbezést nyújtott be.

A férfi attól tart, hogy nem éli túl, ha újra börtönbe kerül. Elmondása szerint a börtönben rabtásai és a fegyőrök a legválogatottabb szektatúrának és kínzásnak vetették alá homoszexualitása miatt.

Afrikában majdnem mindenütt tiltja a törvény az azonos neműek szerelmét, de a legtöbb országban csak ritkán vagy egyáltalán nem szereznek érvényt a hatályos jogszabályoknak. A Human Rights Watch emberi jogi szervezet szerint Kamerunban alkalmazzák leginkább a melegüldöző törvényeket: tavaly 14 személy ellen indult eljárás felnőttek közötti konszenzuális homoszexuális kapcsolat miatt, és 12 embert ítéltek el. A jogvédő szervezet szerint ez a legmagasabb ismert szám egész Afrikában.

A legtöbb esetben bizonyíték nélkül vagy csak csekély bizonyítékkal ítélik el a vádlottakat, rendszerint feljelentők állításai alapján. Sok gyanúsítottból kínzással vagy rossz bánásmóddal csikarnak ki beismerő vallomást, amit aztán felhasználnak ellenük.

Októberben csupán azért ítéltek el két férfit homoszexualitásért, mert úgymond feminin volt a megjelenésük, és a melegek kevenc italának tartott likőrt, Baily's Irish Creamet ittak.

Az All Out helyi jogvédő szervezet szerint halálos fenyegetések közepette végzik munkájukat azok az ügyvédek is, akik a homoszexualitással vádolt férfiakat képviselik a bíróság előtt.

Hatter.hu

Témák