Hatvanévi börtönre ítéltek egy fiúkat molesztáló volt amerikaifutball-edzőt Pennsylvaniában | Háttér Társaság

Hatvanévi börtönre ítéltek egy fiúkat molesztáló volt amerikaifutball-edzőt Pennsylvaniában

Hatvan évig terjedő szabadságvesztésre ítélték a Pennsylvaniai Állami Egyetem amerikaifutball-csapatának volt önkéntes segédedzőjét, az álszent életet élő Jerry Sanduskyt, aki másfél évtizeden át összesen 10 fiút bántalmazott szexuálisan. A 68 éves Sandusky, akire akár 400 évig terjedő börtönbüntetést is kiszabhattak volna, az ítélet értelmében legközelebb 30 év múlva szabadulhat, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a börtönben fog meghalni. A példás családapának mutatkozó Sandusky nős volt, és feleségével hat fogadott gyermeket nevelt.

Az Egyesült Államok egyik legnagyobb pedofíliabotrányában hozott ítélet nem jogerős, az ügyvédek 10 napon belül fellebbezhetnek. Az ügyben illetékes esküdtszék június 22-én 45 rendbeli szexuális gyermekbántalmazás bűntettében minősítette bűnösnek az edzőt, aki továbbra is ártatlannak vallja magát. Sandusky azt állítja, hogy az ellene felhozott vádak hamisak, hogy az áldozatok összeesküdtek ellene és hogy az igazságszolgáltatás elsiette az ellene folytatott eljárást. "A szívemben tudom, hogy nem követtem el ezeket a gusztustalan cselekményeket" - hangoztatta a volt segédedző egy hangüzenetben, amely az ítélethirdetés előestéjén került rádióadásba.

A csaknem egy éve kirobbant pedofíliabotrány következtében távozni kényszerült a Penn State amerikaifutball-csapat legendás edzője, Joe Paterno és a Pennsylvaniai Állami Egyetem elnöke, Graham Spanier is. Paterno, aki 46 éven át irányította az együttest, januárban meghalt, a szobrát pedig júliusban eltávolították az egyetem futballstadionja elől.

Az eljárás során kiderült, hogy a csapat gondnoka, Mike McQueary már 2002-ben jelentette, hogy látta Sanduskyt, amint az öltöző zuhanyozójában megerőszakolt egy fiút. A csapat védelmének koordinálásától 1999-ben visszavonult, önkéntes segédedző a saját, Second Mile elnevezésű alapítványán keresztül tette lehetővé hátrányos helyzetű fiúk számára, hogy használhassák az egyetem létesítményeit és hogy ott lehessenek a focicsapat mérkőzésein. Sandusky az általa támogatott gyerekeket molesztálta. A rendőrség szerint a bűncselekményeket rendre a Penn State hazai meccsei előtti éjszakán követte el, amikor a csapat, a segítők és a gyerekek ugyanabban a szállodában tértek nyugovóra. A molesztált gyerekek között van egyik fogadott fia is.

Egy hónappal az esküdtszéki ítélet után az egyetem nyilvánosságra hozta saját belső vizsgálatának megállapításait. A Louis Freeh volt FBI-igazgató által lefolytatott nyomozás megállapította, hogy Paterno edző, Spanier elnök, valamint Tom Curley, az egyetem sportigazgatója és Gary Schultz volt elnökhelyettes összefogott Sandusky viselt dolgainak eltussolása érdekében.

Az országos főiskolai sportszövetség (NCCA) júliusban szankciókat hozott, így 60 millió dolláros bírság megfizetésére kötelezte a Pennsylvaniai Állami Egyetemet, csökkentette a számára kiutalható ösztöndíjakat, ötévi próbaidőre kárhoztatta és a kupamérkőzésektől négy évre eltiltotta a futballcsapatot, amelynek 112 győzelmét érvénytelenítette.

A főiskolai amerikaifutball rendkívül népszerű az Egyesült Államokban, a liga mérkőzéseit szombatonként milliók nézik a tévében. A Penn State csapatáé az ország egyik legnagyobb stadionja: a Beaver Stadium (Hód Stadion) 106 ezer néző befogadására alkalmas.

Hatter.hu/MTI

Témák