Idén is betiltották a belgrádi melegfelvonulást a szélsőségesek fenyegetése miatt | Háttér Társaság

Idén is betiltották a belgrádi melegfelvonulást a szélsőségesek fenyegetése miatt

A botránykőA szélsőjobboldali és ultranacionalista csoportok keltette hisztéria közepette a Nyugat és a hazai fundamentalisták elvárásai között őrlődő szerb kormány úgy döntött szerdán, hogy nem engedélyezi a szombatra tervezett belgrádi melegfelvonulást a nagy biztonsági kockázat miatt; a nap folyamán a nagyhatalmú szerb ortodox egyház feje, Irinej pátriárka is csatlakozott a szélsőségesekhez és a "szégyenparádé" és egy kísérőrendezvénye, az Ecce Homo című vitatott vallási tárgyú kiállítás betiltására szólította fel a nacionalista-szocialista kormánykoalíciót.

Ivica Dacic szocialista miniszterelnök, belügyminiszter szerdán közleményben jelentette be, hogy a biztonsági kockázatok mérlegelése nyomán, a közrend megzavazárásának nagy veszélye miatt a kormány betiltott minden megmozdulást szombatra, elővigyázatosságból még labdarúgómérkőzéseket is későbbra halasztanak. A kormányfő tagadta, hogy a hatalom kapitulált volna a szélsőséges csoportok előtt, de melegaktivisták és ellenzéki politikusok szerint a kormány igenis megint meghajolt a huligánok akarata, az erőszakkal való fenyegetőzés előtt.

A kormányzati döntés előkészítéseként a szerdai nap folyamán Belgrádban közzétették a szerb ortodox egyházfő, Irinej nyilatkozatát, amelyben a befolyásos egyházi vezető kérte a miniszterelnököt, hogy tiltsa be a melegfelvonulást, "a szégyen parádéját, amely súlyos árnyat vet Belgrádra, évezredes keresztény kultúránkra és az emberiség alapját képező család méltóságára". Az egyház feje követelte azt is, hogy tiltsák be Elisabeth Ohlson Wallin svéd fotóművésznő "rendkívül botrányos" kiállítását, amely női ruhában, melegek, transzvesztiták, AIDS-esek társaságában ábrázolja Jézust és leszbikusként a Szűzanyát az utolsó vacsorán.

A pátriárka a NIN című hetilapnak nyilatkozva "mély együttérzéséről" biztosította a homoszexuálisokat, akiket szerinte segíteni kell abban, hogy leküzdjék "természetellenes abnormalitásukat".

A Svédországban templomokban is bemutatott, Ecco Homo nevű kiállítás ellen a Dveri nevű ultranacionalista csoport kezdte meg az uszítást, feljelentéssel fenyegetve meg a szervezőket és szétveréssel magát a kiállítást. A szélsőségesek szerint a fotótárlat a művész kifejezés ürügyén megsérti az "összes" vallási közösség érzéseit.

- Nem vártam volna, hogy a szerb-ortodox egyház és más vallási közösségek nevében egyszer azzal a kéréssel és követeléssel kell a kormányfőhöz fordulnom, hogy akadályozza meg ezt a botrányos kiállítást - panaszkodott aztán az ortodox egyházfő is a kormányhoz intézett üzenetében. A kiállítást kritizálta Dacic miniszterelnök is, azt hányva a szervezők szemére, hogy "a Jézus Krisztust homoszexuális kontextusban ábrázoló" tárlattal csak muníciót adtak a szélsőségeseknek a támadásokhoz.

A szervezők hiába hangsúlyozták, hogy a fotókat egy hívő, kétgyermeke családanya alkotta, aki arra akarja felhívni a figyelmét, hogy a kereszténység lényege nem az elutasítás, hanem a befogadás kell legyen.

Ez az első eset, hogy az elsőként Stockholmban 1998-ban rendezett kiállítás eljutott Kelet-Európába is.

A hatóságok szerdán 2000 rendőrt vezényeltek a kiállítás helyszínére, a Kulturális Fertőtlenítés Központjához, hogy megelőzzék az esetleges vérontást az esti megnyitón.

A 2010-es belgrádi melegfelvonulás sok sérüléssel és hatalmas anyagi károkkal járó kisebb "polgárháborúba" torkollott, s a szélsőjobboldali-ultranacionalista szervezetek acsarkodása miatt a hatóságok tavaly sem engedélyezték a prájdot.

Hatter.hu

Témák