Írország: melegházasság, Oroszország: meleghalál | Háttér Társaság

Írország: melegházasság, Oroszország: meleghalál

[title]Nyugat-Európában Írország volt az utolsó állam, ahol bűncselekménynek tartották a homoszexuális kapcsolatot. Alig 22 évvel később ez az első ország, ahol népszavazással szentesítve törvényesítették a melegházasságot, amelyen már Németországban is gondolkodnak. A kontinens túloldalán, az orosz melegek viszont az életükért retteghetnek, főleg a kisebb településeken, ahol nemcsak kísért a középkor, hanem jelen is van. Melegházassági körképünk.

Biztos fölénnyel (62%) nyertek az igenek nemrég az írországi népszavazáson, ahol  év végén már házasságot is köthetnek a melegek. A mélyen katolikus ország – ahol az 1995-ös népszavazásig még a válás is tilos volt – ezzel a 19. állam lesz a világon, ahol engedélyezik a házasságot az azonos neműek között. És az első, ahol erről népszavazással döntöttek. Az ír kormányfő is az igenekért kampányolt. – Nem kell félni attól, hogy valaki a szerelemre és az egyenlőségre szavaz – idézte Enda Kennyt a Guardians.
Írországban a melegek számára létesített bejegyzett élettársi kapcsolat intézménye megszűnik, a jövőben már csak a házassággal erősíthetik meg jogilag a kapcsolatukat a melegek is.

A Dániához tartozó, de széles autonómiával rendelkező Grönlandon a helyi törvényhozás május 27-én döntött az anyaországban már elfogadott melegházasság gröméandi enegedélyezéséről. A döntést egyhangúlag hozták meg. Az 57 ezer lakosú északi szigetország – ahol 2010-ben rendezték meg az első Pride-ot – talán nem olyan nagy lépés, mint az írországi döntés, de az már sokkal lényegesebb hír, hogy már Németországban is elindult a vita az azonos neműek házasságáról: az ellenzéki Zöldek bejelentették, hogy törvényjavaslatot készítenek az új intézményről, amelyet még a szociáldemokratákkal (SPD) kormányzó konzervatív CDU/CSU pártszövetség soraiban is többen támogatnak.

[title]Stefan Kaufmann CDU-s képviselő – aki maga is bejegyzett élettársi kapcsolatban él – a Deutschlandfunk közszolgálati rádiónak azt mondta, hogy az írországi választás új lendületet ad a melegházasság körüli vitának és tovább erősíti az intézmény bevezetését pártoló konzervatívokat. A változást azonban belülről kell elérni, nem pedig az ellenzék nyomásának engedve – mondta Kaufmann.

Alexander Vogt, a konzervatív pártszövetségen belül működő meleg és leszbikus szövetség (Lesben und Schwule in der Union - LSU) vezetője az ntv hírtelevíziónak azt mondta, hogy az írországi szavazás után a CDU/CSU-nak és parlamenti frakciójának lépnie kell a melegházasság ügyében. "Őszintén szólva nemcsak örültünk, hogy Írországban ennyire jól sikerült (a szavazás), hanem bosszankodtunk is. Bosszantó, hogy a saját pártom nem tudja átlépni a saját árnyékát, holott a lakosság nagy része már régen túl van ezen" - mondta Vogt.

Németországban 2001-ben lépett életbe az azonos nemű párok bejegyzett élettársi kapcsolatáról szóló törvény. Jelenleg több mint 30 ezer ilyen kapcsolatot tartanak számon. Az alkotmánybíróság időközben hat alkalommal a bejegyzett élettársi kapcsolathoz fűződő jogok bővítésére kötelezte a törvényhozást, így például úgy rendelkezett, hogy az azonos nemű párokat is megilleti a házastársaknak járó adókedvezmény.

[title]Ezzel homlokegyenest szemben Oroszországban napról napra egyre nehezebb homoszexuálisnak lenni. Életüket megkeseríti a 2013-ban elfogadott melegellenes törvény és a rengeteg előítélet. Az orosz homofób retorika miatt szüleik és barátaik előtt is nehezebb a színvallás, épp ezért Szentpéterváron egy kis közösség jött létre, amely segít a melegek szüleinek megemészteni és feldolgozni gyermekük másságát. Az orosz melegek és leszbikusok családjai havonta egyszer találkoznak, megértést és megbékélést remélve Szentpétervár központjában, egy szerény kis épület pincéjében. Bár a PFLAG (Parents, Families and Friends of Lesbians and Gays) klubot melegek szüleinek hozták létre, szép számban megjelennek ott fiatal fiúk és lányok, akiknek mindennap szembe kell nézniük az Oroszországban tapasztalt homofóbiával. A Guardian riportja szerint apák nem is látogatják a csoportot. Szása a szentpétervári csoport legújabb tagja, elmeséli, miért nem mer előbújni szüleinek: „Sokáig egy kis faluban éltem. Ott a »meleg« szó borzasztó jelentéssel bír, még az is elképzelhető, hogy elkapnak az utcán és megölhetnek miatta” – mondja a fiatal orosz fiú.

[title]Magyarországon 2009-ben vált lehetővé, hogy az azonos nemű párok jogilag is elismert köteléket létesítsenek egymás között. A bejegyzett élettársi kapcsolat sokban közelít a házastársak jogállásához – például az özvegyi jogokat illetően – de gyermeket nem fogadhatnak örökbe. (Míg az egyedülállók elvileg igen.) A 2013-ben életbe lépett új Polgári törvénykönyvből azonban kimaradt a bejegyzett élettársi kapcsolat fogalma, amit Szabó Máté, az alapvető jogok akkori biztosa kifogásolt. Az ombudsman állítását az igazságügyi minisztérium visszautasította azzal, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolatra nincs hatással az új Ptk., hiszen arról egy külön törvény rendelkezik. Ám az aggodalmat épp ez jelenti: elég azt az egyetlen törvényt eltörölni ahhoz, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolatnak a jövőben már ne legyen helye a magyar jogrendben. A házasságra viszont egyáltalán nem számíthatunk Magyarországon, miután az új alkotmány kimondja, hogy a házasság férfi és nő között jöhet létre. Ám az alkotmányok nincsenek kőbe vésve…

 

Témák