Ittas vezetés miatt letartóztatták a melegházasság-ellenes leendő San Franciscó-i érseket | Háttér Társaság

Ittas vezetés miatt letartóztatták a melegházasság-ellenes leendő San Franciscó-i érseket

Ittas vezetés miatt letartóztatták Salvatore Cordileone kaliforniai katolikus püspököt, San Francisco leendő katolikus érsekét, aki eddig főleg melegházasság-ellenes buzgalmával hívta fel magára a figyelmet. Az 56 éves Salvatore Cordileonét vélhetően ebbéli aktivitása jutalmaképpen nevezte ki XVI. Benedek pápa a melegbarát amerikai nagyvárosban élő félmillió katolikus homofób főpásztorává.

A jelenlegi oaklandi püspököt szombaton este tartóztatták le a San Diegói Állami Egyetem közelében, amikor autóján hazafelé tartott egy baráti körben elfogyasztott vacsora után. Egy rutinigazoltatás során az alkoholszonda elszineződött, és a püspököt őrizetbe vették. Csak 11 óra elteltével, 2500 dollár óvadék megfizetése után engedték szabadon.

A leendő érsek, akit október 4-én iktatnak be San Francisco város és két szomszédos megye 91 egyházközségének vezetőjeként, később közleményben ismerte be hibáját, és kért bocsánatot a szégyenért, amelyet az egyházra és önmagára hozott. A pap ellen várhatóan október 9-én emelnek vádat.

Salvatore Cordileone a katolikus egyház hangos melegházasság-ellenes "verőlegénye" az amerikai püspökkari konferencia úgynevezett Házasságtámogatási és -védelmi Albizottságának elnökeként, aki ebbéli minőségében sok katolikus hívővel került összetűzésbe a San Franciscó-i öböl melegbarát térségében.

Az ittas vezetésen lebukott leendő érsek irányította a katolikus egyház részvételét a melegházasság-ellenes kampányban, amely a melegházasságot eltörlő 2008-as kaliforniai népszavazást előzte meg.

Hatter.hu

Témák