Kenya: meleg szenátorjelölt | Háttér Társaság

Kenya: meleg szenátorjelölt

Szenátorjelöltként indul a közlegő kenyai választásokon egy bevallottan meleg szegénységellenes aktivista, a 40 éves David Kuria Mbote annak ellenére, hogy a kelet-afrikai országban 14 évig terjedő börtön fenyegeti a homoszexualitást. Ha megválasztanák, ő lenne egész Afrika első közismerten homoszexuális fekete választott országos tisztségviselője, de semmi esélye a győzelemre.

Az AIDS-ellenes aktivistaként is ismert Mbote a fővárossal, Nairobival szomszédos Kiambu megyében pályázott meg egy szenátusi helyet független jelöltként. Egy nyilatkozatában maga is elismerte, hogy mássága nem éppen szavazatvonzó tulajdonság egy olyan országban, ahol ha valamivel, akkor azzal lehet szavazatokat szeretni, hogy az ember kijelenti, gyűlöli a melegeket. Mbote szerint a választás szempontjából homoszexualitásának az az egyetlen jelentősége, hogy azt őszintén bevallja.

Moses Wetangula kereskedelmi miniszter a BBC-nek nyilatkozva kijelentette, hogy "lázadás" törne ki, ha Mbotét beválasztanák a szenátusba. A miniszter szerint egy közismerten meleg férfi "nem kaphatja meg a lehetőséget vagy kiváltságot arra, hogy egy valláserkölcsön alapuló országot vezessen".

A többi fekete-afrikai országhoz hasonlóan Kenyában is nyugati hóbortnak, az afrikai kultúra és erkölcs "arculcsapásának" tartják a homoszexualitást. A szigorú törvények ellenére ritka a bebörtönzés, mert a vádemeléshez tettenérés kellene.

Mbote indulásával foglalkozott az összes vezető kenyai napilap, de leginkább csak a homoszexualitásával, figyelmen kívül hagyva ötpontos választási programját.

A fehér hollónak számító homoszexuális fekete-afrikai politikus épp nemrég kapott kitüntetést a kormánytól a HIV-fertőzöttek megbélyegzése elleni tevékenységéért.

Hatter.hu

Témák