Kiszabták az első pénzbüntetést Oroszországban a "melegpropagandát" tiltó törvény alapján | Háttér Társaság

Kiszabták az első pénzbüntetést Oroszországban a "melegpropagandát" tiltó törvény alapján

Pénzbírságra ítélték Nyikolaj Alekszejev neves orosz melegjogi aktivistát Szentpéterváron, elsőként alkalmazva azt a márciusban elfogadott helyi törvényt, amely megtiltotta a szexuális másság "propagandáját". A GayRussia melegszervezet vezetőjét az észak-oroszországi metropolisz bírósága pénteken ötezer rubel (mintegy 35 ezer forint) megfizetésére kötelezte fiatalkorúak körében folytatott propaganda címén. Alekszejevet a múlt hónapban állították elő, amikor a városháza előtt tüntetett "A homoszexualitás nem perverzió" transzparenssel.

A törvényt, amely az ítélet alapjául szolgálhatott, február 29-én szavazta meg a törvényhozói hatalommal felruházott szentpétervári közgyűlés. A második legnagyobb orosz város ebben betiltotta a homo-, a bi- és a transzszexualitás propagandáját, s - ezekkel egy kalap alá véve - a pedofília, azaz a gyermekekkel szembeni szexuális visszaélések "népszerűsítését". A jogszabály március 24-én lépett életbe. Megsértése esetén magánszemélyek 5000 rubeles pénzbüntetésre számíthatnak, míg tisztviselők tízszer ennyit is fizethetnek.

Nyikolaj Alekszejev, aki a legismertebb aktivista Oroszországban, közölte, hogy fellebbez, és azt ígérte, hogy ha fenntartják az ellene hozott ítéletet, először az orosz alkotmánybírósághoz, majd a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul. Alekszejevet áprilisban már rövid elzárásra ítélték, mivel posztert ragasztott a szentpétervári városházára, amelynek felirata a következő volt: "A homoszexualitás nem perverzió".

A szexuális másság elleni szentpétervári irányvonalat az orosz parlament is követni látszik. Márciusban benyújtottak egy törvényjavaslatot, amely 500 ezer rubelig (3,5 millió forintig) terjedő pénzbírsággal sújthatja a melegeket. A tervezet bírálói szerint a jogszabály életbe lépése esetén nem lesz szükség különösebb indoklásra a homoszexuálisok gyülekezési szabadságának korlátozásához.

Az azonos neműekhez vonzódókra Oroszországban 1993-ig bűncselekmény elkövetőiként, 1999-ig pedig elmebetegekként tekintettek. A melegek felvonulásait 2006-ban betiltották, és a rendőrség kíméletlenül feloszlat minden hasonló megmozdulást.

Hatter.hu/MTI

Témák