Kitiltottak egy melegeket szállító sétahajót a marokkói Casablancából | Háttér Társaság

Kitiltottak egy melegeket szállító sétahajót a marokkói Casablancából

A terjedő iszlamizálódás jegyében a marokkói hatóságok az utolsó pillanatban megtagadták az engedélyt egy 1564 meleg turistát és 869 főnyi személyzetet szállító sétahajótól, hogy kikössön Casablancában. Az MS Nieuw Amsterdam óceánjáró utasai szombaton értesítették a nemzetközi sajtóügynökségeket arról, hogy a tervekkel ellentétben mégsem köthetnek ki vasárnap a marokkói Casablancában, ahol egyebek közt felkeresték volna a néhai II. Hasszán király mauzóleumát. A kikötési engedély megvonásával egy "történelmi" esemény hiúsult meg: első ízben hajózott volna be egy mohamedán ország kikötőjébe egy sétahajó csupa homoszexuálissal a fedélzetén.

A hajóutat szervező RSVP Vacations utazási iroda szerint kikötői ügynökük értesítette őket arról, hogy a korábbi engedélyt visszavonva a marokkói hatóságok megtagadták, hogy a kirándulóhajó kikössön július 1-én, vasárnap Casablancában, amely az egyhetes hajókirándulás egyetlen nem európai állomása lett volna. A Holland America Line hajótársaság tulajdonában lévő sétahajó pénteken indult Barcelónából, fedélzetén többségében amerikai és európai utasokkal. Miután Casablancában nem kívánatosnak nyilvánították, a hajó a dél-spanyolországi Málagában kötött ki.

Az utazásszervező mélységes csalódottságának adott hangot a kikötési engedély visszavonása és amiatt, hogy egy meleg kirándulóhajó kikötése "hevesen vitatott közüggyé vált" Marokkóban, ahol hagyományosan toleránsak a meleg turistákkal, noha az ország törvényei papíron tiltják az azonos neműek szexuális kapcsolatát.

A jórészt idegenforgalomból élő Marokkó muszlim berendezkedése ellenére eddig viszonylag toleráns volt a nyugati turistákkal szemben, tavaly decemberben azonban az iszlámista Igazságosság és Fejlődés Pártja (PJD) került hatalomra azzal az ígérettel, hogy nem vezet be drákói szigort "erkölcsi" kérdésekben.

Lahcen Haddad idegenforgalmi miniszter a Reuters hírügynökségnek tagadta, hogy hivatalos döntés született volna a sétahajó kitiltásáról. "Mi nem tiltunk ki kirándulóhajókat és nem firtatjuk látogatóink szexuális irányultságát" - mondta, azt állítva, hogy a hajó bármikor visszatérhet, ha a szervezők akarják. A turisztikai miniszter azonban egy kisebb, szekuláris koalíciós partner politikusa, és kérdéses, hogy az ő szava dönt-e az ügyben.

Hatter.hu

Témák