Köztéri installációt avattak a náci rendszer alatt üldözött melegek tiszteletére Bécsben | Háttér Társaság

Köztéri installációt avattak a náci rendszer alatt üldözött melegek tiszteletére Bécsben

Köztéri installációt avattak a náci rendszer alatt üldözött melegek tiszteletére Bécsben kedden, a labirintusra emlékeztető installáció 2016 tavaszáig látható a Naschmarktnál.

A raising the bar elnevezésű alkotásSimone Zaugg svájci alkotó egy rudakból álló, labirintusszerű emlékművet tervezett. A művész szerint az alkotás a társadalmi elnyomást, a kényszert és egyúttal a rendszer alóli kibúvókat is megjeleníti, és elgondolkodtatja majd az ott elhaladókat.

Andreas Mailath-Pokorny, a város kultúrtanácsosa szerint szembe kell nézni a homoszexuálisok által elszenvedett sérelmekkel, amelyek a náci időkben, azt megelőzően és azt követően érték őket. Őket másképpen fogták el, mint a zsidókat, akiket kirángattak otthonaikból - emlékeztetett az avatón Markus Rumelhart, a város kerületi illetékese. A közkedvelt találkozóhelyekről hurcolták el őket, mint például Naschmarkt, ezért állították itt fel a raising the bar elnevezésű alkotást.

Az installációt jövőre ugyan lebontják, de a Homosexuelle Initiative (HOSI) nevű LMBTQI szervezet kezdeményezésére a város állandó emlékművet is fel kíván állítani, ennek részleteit júniusban hozzák nyilvánosságra.

MTI

Témák