Lady Gagát is feljelentették Oroszországban a melegek melletti kiállásáért | Háttér Társaság

Lady Gagát is feljelentették Oroszországban a melegek melletti kiállásáért

Lady Gaga szentpétervári koncertjénA 26 éves popsztárt Milonov, a regionális parlament kormánypárti képviselője jelentette fel azon helyi törvény alapján, amelyet a kiskorúak védelme ürügyén saját maga fogadtatott el a homoszexualitás nyilvános megemlítésének tilalmáról. Milonov azzal vádolja Lady Gagát, hogy december 9-i fellépése alkalmával a meleg közösség támogatására szólította fel közönségét, aki között lehettek akár 12 évesek, tekintve, hogy a korhatár 12 év volt, és ezzel kimeríthette a kiskorúaknak való tiltott homoszexuális propaganda fogalmát. A politikus előzőleg hasztalanul próbálta meg elérni, hogy a koncertről kitiltsák a 18 éven aluliakat.

Milonov követelte annak kivizsgálását is, mennyire törvényesek az énekesnő azon állításai, amelyek szerint Oroszországban üldözik és bebörtönzik az embereket meggyőződésükért. Támadta Lady Gagát azért is, mert - állítólag - nem fizetett adót az orosz államkincstárba oroszországi koncertjeinek bevétele után.

Korábban egy ultrakonzervatív csoport "erkölcsi károkozás címén" 10 millió dollárra perelte be Madonnát is, aki ugyancsak szót emelt szentpétervári koncertjén a kirekesztő jogszabály ellen. Az 54 éves szupersztárt novemberben a bíróság egy bohózatba illő meghallgatás után felmentette.

Lady Gaga elmondása szerint szentpétervári menedzsereit letartóztatással, illetve 50 ezer dolláros bírsággal fenyegették meg telefonon, ha ő a showműsorában a melegek melletti toleranciára buzdít. A sztár szerint azonban ő nem fél a börtöntől, mert biztos abban, hogy rajongói kifizetnék érte az óvadékot.

Az énekesnő később Twitter-oldalán mondott köszönetet Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnöknek, amiért az egy tévényilatkozatában úgymond pártja álláspontjától eltérve békülékenyebb hangot ütött meg a témával kapcsolatban, amikor azt mondta, hogy "nem minden emberi kapcsolatot lehet szabályozni törvény útján".

Vitalij MilonovA Madonna szentpétervári koncertjét szervező PMI-csoport elnökének, Jevgenyij Finkelsteinnek a kezdeméznyezésére három neves orosz művész, sportoló, illetve közéleti személyiség írt alá egy nyílt levelet, amely felszólítja az orosz szövetségi hatóságokat, hogy vizsgálják meg Milonov parlamenti mandátumtól való megfosztásának lehetőségét, mivel a politikus tevékenységével "az egész világon szégyent hozott Szentpétervárra", a homoszexuális "propaganda" tilalmáról elfogadtatott törvénnyel nagy csapást mért Észak Velencéjének nemzetközi megítélésére, azt a benyomást keltette, hogy Szentpétervár "a homofóbia és a bigottság fővárosa".

A nyílt levél szerint "összegszerűen felbecsülhetetlen az a kár", amelyet Milonov "az orosz kulturális főváros" jóhírének besározásával okozott.

A petíció aláírói között van Jevgenyij Pljuscsenko olimpiai bajnok műkorcsolyázó, Vjacseszlav Malofejev, a Zenit FC szenpétervári labdarúgóklub góllövősztárja, Alekszandr Rozenbaum és Gyenisz Kljaver énekesek.

Háttér.hu/MTI

Témák