Lázadnak a brit konzervatívok a melegházasság engedélyezése ellen | Háttér Társaság

Lázadnak a brit konzervatívok a melegházasság engedélyezése ellen

Valóságos lázadás tört ki a kormányzó brit Konzervatív Párt tagsága és szavazói körében az azonos neműek házasságának tervezett engedélyezése miatt. Szombati londoni sajtóértékelések szerint olyan mértékű a tervezet választói elutasítottsága, hogy az önmagában kérdésessé teheti a konzervatívok kormányon maradását a következő választások után.

A "Koalíció a házasságért" nevű, az azonos neműek házasságának lehetővé tétele ellen küzdő kampánycsoport megbízásából elvégzett országos közvélemény-kutatás szerint azok közül, akik a legutóbbi, 2010-es választásokon a Konzervatív Pártra szavaztak, 20 százalék "biztosan nem" voksolna ismét a pártra a törvénymódosítás parlamenti elfogadása esetén.

A Liberális Demokratákkal koalícióban kormányzó Konzervatív Párt már 2010-ben sem kapott elég szavazatot ahhoz, hogy abszolút többséget szerezzen az alsóházban és önállóan alakíthasson kormányt. A The Daily Telegraph című tekintélyes konzervatív napilap szerint - amely szombaton ismertette a közvélemény-kutatás eredményeit - a felmérés arra vall, hogy a választói megosztottság miatt a konzervatívok ellenzékbe szorulhatnak a következő választások után.

Egy másik vezető konzervatív brit napilap, a The Times szombati beszámolója szerint a választók mellett a Konzervatív Párt aktivistái is "tömegesen" fordítanak hátat a pártnak az azonos neműek házasságának engedélyezését célzó kormányzati tervek miatt. A lapnak nyilatkozó tory képviselők szavaiból kitűnik, hogy akár ezrekre is rúghat a "dezertőrök" száma. A lap által megszólaltatott egyik konzervatív alsóházi képviselő úgy fogalmazott, hogy "súlyos a lázongás a mezei tagság körében ... szivárognak el az emberek" a pártból.

A törvénymódosítás, amelyről várhatóan még ebben a hónapban szavaz az alsóház, bizonyosra vehető elfogadása után lehetővé teszi, hogy az azonos nemű párok akár polgári, akár egyházi szertartás keretében házasságra lépjenek egymással. A törvényjavaslat ugyanakkor nem kötelezi az egyes egyházakat az azonos neműek összeadására vallási szertartás keretében. A változtatás a konzervatívok megosztottsága ellenére várhatóan kényelmes többséggel átmegy, mivel a liberális koalíciós partner és az ellenzéki Munkáspárt is egyöntetűen támogatja a módosítást.

MTI

Témák