Leszavazta a szlovák parlament a bejegyzett élettársi kapcsolatot | Háttér Társaság

Leszavazta a szlovák parlament a bejegyzett élettársi kapcsolatot

Hatalmas többséggel leszavazta a szlovák parlament az azonos neműek bejegyzett élettársi kapcsolatának elismeréséről beterjesztett ellenzéki törvényjavaslatot: a keddi (október 6.) voksoláson, amelyen arról döntöttek, hogy továbbküldjék-e második olvasásra a tervezetet, a 150-ből jelenlévő 129 képviselő közül mindössze 14 támogatta a liberális indítványt, 94 elutasította, 20 képviselő tartózkodott, 1 pedig nem szavazott. "A szlovák törvényhozók 95 százaléka maradi" - értékelte a szavazás eredményét az egyik beterjesztő, Lucia Nicholsonova.

Az indítvány mögött álló liberális párt, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) 11-fős frakciójából is csak hatan voksoltak igennel, a többiek, köztük Richard Sulík pártelnök, távol maradtak a szavazástól. Az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalomnak négy, az Szlovák Kereszténydemokrata Unió-Demokrata Párt (SKDÚ-DS) pártnak három képviselője szavazott igennel, köztük Magda Vásáryová volt bécsi és varsói nagykövet, a Híd-Most szlovák-magyar pártnak pedig egy képviselője, a négygyermekes Rudolf Chmel hungarológus, Csehszlovákia utolsó magyarországi nagykövete, volt kulturális miniszter, volt emberi jogi és kisebbségügyi miniszterelnök-helyettes, a párt alelnöke, a szlovák parlament emberi jogi bizottságának elnöke pártolta az indítványt. Az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) kormánypárt már korábban jelezte, hogy a vitában sem vesz részt, és egyhangúlag az indítvány ellen voksolt az ellenzéki Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) is.

"Hihetetlen, hogy többségben vannak az ilyen retrográd nézetek" - jelentette ki a szavazás után a törvényjavaslatot jegyző egyik SaS-politikus, Lucia Nicholsonova, akinek azért meggyőződése, hogy egyszer majd Szlovákiában is eljön az idő egy ilyen kérdés tárgyilagos megvitatására.

A szlovák törvényhozás a múlt hét elején két napon át folytatott szenvedélyes vitát a bejegyzett élettársi kapcsolatról, amelyet szenteskedő jobboldali politikusok istenkáromlónak és a szlovák jogrendet, "Szlovákia arculatát" alapjaiban fenyegetőnek neveztek. Robert Fico miniszterelnök pártja annak ellenére sem vett részt a vitában, hogy a kormány október közepén jóváhagyta egy lmbt-bizottság felállítását a nyilvános vita fórumaként.

Hatter.hu

Témák