Leszbikust követel a Jobbik a tankönyvekbe, miközben a biszexuális Faludyt kiradírozná | Háttér Társaság

Leszbikust követel a Jobbik a tankönyvekbe, miközben a biszexuális Faludyt kiradírozná

Miközben biszexualitása miatt kivetetné a Jobbik Faludy György költőt a Nemzeti Alaptantervből (NAT), azt a Tormay Cécile írónőt követeli oda, aki közismert leszbikus volt - mutat rá a szélsőjobb álszenteskedésére az Index.hu. Egy jobbikos képviselő szerint a "biszexuális hajlamát nyíltan vállaló költő nem jelenthet követendő példát a magyar diákok számára".

„Miért lehet a Nemzeti Alaptanterv része Faludy György munkássága?” - kérdezte a nemzetierőforrás-miniszternek feltett írásbeli kérdésében a jobbikos Ferenczi Gábor, aki ezzel a lendülettel azt is kifogásolta, hogy a NAT-ból kimaradt "irodalmunk transzilvániai áramlata, Tormay Cécile és a Napkelet" - idézte az Index a Népszabadság egy cikkét.

"A kommunistából átvedlett 'szabaddemokrata' nyíltan vállalta biszexuális hajlamát, mely úgy érzem, nem jelenthet követendő példát a magyar diákok számára" - fogalmazott kérdésében a szélsőjobboldali képviselő. Válaszában Réthelyi Miklós érdemben nem reagált; annyit mondott, hogy a NAT még csak tervezet.

A magyartanár végzettségű Ferenczi a jelek szerint nemcsak nem ismeri a tananyagba követelt Tormay Cécile-t, de ahhoz sem vette a fáradságot, hogy fellapozza a Wikipédiát, a vonatkozó szócikkből ugyanis kiderült, hogy Tormay közismert leszbikus volt - hívta fel a figyelmet egy ismert mikroblogger az Index szerint.

"Zichy Rafael (1877–1944) válása után 1925-ben megvádolta, hogy volt feleségével Pallavicini Eduardina grófnővel, Pallavicini Ede lányával leszbikus kapcsolatot tartott fenn. A kapcsolatot részletesen tárgyalta a korabeli baloldali sajtó. A botrány kirobbantója ellen végül a két nő rágalmazási pert indított. A bíróság – Horthy Miklós Kormányzó személyes közbelépésére – nekik adott igazat, Zichyt másfél év börtönbüntetésre ítélte. Tormay életében nem a grófnő volt az egyetlen nő: a háború előtt tizenöt évig fűzte gyengéd viszony egy Francesca Orsay nevű olasz nőhöz; élete utolsó évtizedében gróf Ambrózy-Migazzi Lajosnéval közösen vásárolt villájukban Mátraházán éltek" - idézte az Index a Wikipédiát.

Mai szemmel furcsa lehet, hogy nem a szélsőjobb, hanem a baloldal támadta az írónőt homoszexualitása miatt. Az ok valószínűleg az lehetett, hogy Tormay nemcsak írt, hanem keményen politizált is: 1919-ben ő alapította meg a Károlyi-ellenes Magyar Asszonyok Nemzeti Szövetsége nevű konzervatív-keresztény szellemiségű női szervezetet. Az Irodalmi Jelen cikke szerint Tormay olasz szeretője révén ismerte meg „az olasz fasizmus Keresztelő Szent Jánosaként számon tartott” Gabriele D'Annunziót.

Hatter.hu az Index alapján

Témák