Lovas Nagy Anna írónőt, leszbikus személyiséget és Dombos Tamás melegjogi aktivistát tüntették ki idén a Háttér Társaság a Melegekért idei díjaival | Háttér Társaság

Lovas Nagy Anna írónőt, leszbikus személyiséget és Dombos Tamás melegjogi aktivistát tüntették ki idén a Háttér Társaság a Melegekért idei díjaival

 Nemzeti Audiovizuális ArchívumLovas Nagy AnnaAz irodalmi életbe tavaly megjelent, részben önéletrajzi indíttatású Verazélet című regényével berobbant Lovas Nagy Anna nyíltan leszbikus személyiségnek, a Labrisz női melegegyesület társalapítójának ítélték oda idén a Háttér Kulturális Díjat, míg Dombos Tamás melegjogi aktivistának, a Háttér egyesület jogi szakértőjének, "a magyarországi lmbtq-mozgalom egyik motorjának" a 2000-es évek eleje óta végzett rendkívül aktív melegmozgalmi tevékenységét a Háttér Közéleti Díjjal ismerték el. A Háttér Társaság a Melegekért egyesület fennállásának 10. évfordulója alkalmából, 2005-ben alapított díjakat - amelyekkel az lmbtq-közösségért sokat cselekvő személyiségeket ismernek el - a 17. Budapest Pride Film- és Kulturális Fesztivál megnyitóján adták vasárnap este az Odeon-Lloyd moziban.

Mint arra az oklevél átadásakor elmondott laudáció is rámutat, a kulturális díjazott akár a közéleti kategóriában is kaphatott volna oklevelet. Lovas Nagy Anna ugyanis közel húsz éve aktív résztvevője a hazai leszbikus és meleg közéletnek, kulturális életnek. Rendkívül sokoldalú alkotó: grafikus, mézeskalács- és grillázskészítő, írónő, rádiós műsorvezető. Szociális érdeklődése korán a segítő szakmák felé irányította. Dolgozott a Szegényeket Támogató Alapnál és az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben is. Nyíltan leszbikus személyiség, a Labrisz Leszbikus Egyesület egyik alapítója, a Tilos Rádió Zártkörű Lányok című leszbikus témájú műsorának szerkesztő műsorvezetője, Hobbi Hilda művésznéven. Társaival együtt az Antielitista Művészeti és Közéleti Csoport, a RE-:Lit egyik létrehozója: gondozásuk alatt üzemel a Re:Literatura internetes orgánum. Az Eltitkolt évek című, leszbikus nőkkel készített interjúfilm és -könyv egyik szereplője. Az irodalmi életbe tavaly megjelent, részben önéletrajzi indíttatású Verazélet című regényével robbant be, amely „kötelező olvasmány” a leszbikus irodalom kedvelőinek.

A közéleti díjjal elismert Dombos Tamást "a magyarországi LMBTQ-mozgalom egyik motorjaként" méltatja a laudáció. Dombos Tamás 2003-ban végzett a mai Corvinus Egyetem nemzetközi kapcsolatok szakán és a következő évben mesterfokozatot szerzett a Közép-európai Egyetemen szociológiából és kulturális antropológiából. Jelenleg ugyanezen tanszéken doktori hallgató. 2004 óta kutatóként dolgozik a CEU Közpolitikai Tanulmányok Központjában, ahol elsősorban esélyegyenlőségi, közpolitikai és emberi jogi kutatásokban vett részt. Emellett továbbra is aktívan részt vesz a Társadalomelméleti Kollégium életében, rendszeresen tart kurzusokat egyetemistáknak. A 2000-es évek eleje óta vállal aktív szerepet az lmbtq-mozgalomban. Tagja a Háttérnek, régóta pótolhatatlan munkatársa az egyesület jogsegélyszolgálatának, tartva a kapcsolatot az ügyfelekkel és a külső szakértőkkel. Lobbizási tevékenysége szerteágazó, de rendszeresen tart képzéseket is jogászok vagy éppen rendőrök számára esélyegyenlőségi témákban, számos nemzetközi konferencián képviseli, magyar szakértőként a Hátteret. Sajtónyilatkozatokat szövegez, honlapot és kiadványt szerkeszt, fordít, pályázatokat ír, műhelybeszélgetéseket tart, gyakran egy óra alatt tesz le az asztalra húszoldalas szakmai véleményeket, LMBTQ-témájú kutatásokat végez, nyilatkozik újságnak, rádiónak és tévének. Megalakulása óta aktív résztvevője a hazai lmbtq-szervezeteket összefogó Magyar LMBT Szövetségnek, melynek nemrég egyik ügyvivőjévé választották.

Hatter.hu

Témák