Már hét bevallottan meleg tagja van az amerikai szövetségi parlamentnek | Háttér Társaság

Már hét bevallottan meleg tagja van az amerikai szövetségi parlamentnek

Mark Takano, David Cicilline, Kyrsten Sinema, Sean Patrick Maloney és Mark PocanMár hét vállaltan meleg homoszexuális tagja van az amerikai szövetségi parlamentnek a novemberi választások nyomán; a képviselőházban hat bevallott meleg foglal helyet, és most első ízben a szenátusnak is van egy nyíltan meleg tagja. Valamennyien demokrata pártiak. A korábbi összetételű törvényhozásnak még csak 4 ismerten meleg tagja volt, ezen belül a szenátusnak egy sem. Január 4-én egy külön vacsorán ünnepelték a Kongresszusba bejutott meleg jelöltek győzelmét.

A szenátus első, vállaltan homoszexuális tagja a leszbikus Tammy Baldwin, volt wisconsini képviselő, akinek helyét egy másik meleg jelölt, Mark Pocan foglalt el az alsóházban. A többiek: az újjáválasztott coloradói Jared Polis és a Rhode Island-i David Cicilline, valamint az újoncok, a kaliforniai Mark Takano, a New York-i Sean Patrick Maloney és az önmagát biszexuálisnak valló arizonai Kyrsten Sinema. Az ismert melegek már a törvényhozás tagjainak több mint 1 százalékát alkotják.

A megválasztott homoszexuális politikusok általában partnerük és ilyen-olyan módon származó gyermekük társaságában tették le esküjüket. Paradox módon azonban nem járnak nekik a házastársakat megillető kedvezmények, mert egyelőre szövetségi törvény tiltja, hogy a kormány elismerje a már kilenc államban törvényes melegházasságot. A republikánus többségű képviselőháznak ráadásul egyik első dolga volt pénzt félretenni a melegházasság elismerését tiltó 1996-os jogszabály védelmére, mivel az Obama-kormány már nem védelmezi (bíróságokon) a kirekesztő törvényt.

Amerikai melegszervezetek számításai szerint a jelenlegi összetételű, 435-tagú törvényhozásban 184 képviselő támogatja és 220 ellenzi a melegjogokat, míg a szenátusban egyenlőek (42:42) az erőviszonyok.

Hatter.hu

Témák