Már kilenc államban házasodhatnak a melegek Amerikában | Háttér Társaság

Már kilenc államban házasodhatnak a melegek Amerikában

Az első marylandi meleg házaspárA szilveszteri bulival egybekötve keltek egybe kedd hajnalban az első azonos nemű párok a katolikusok által a 17. században alapított Marylandben, az utolsóban azon három amerikai állam közül, amely november 6-án népakarattal szentesítette a melegházasságot. Elsőként a 68 éves James Scales volt baltimore-i városházi alkalmazott és társa, a 60 éves William Tasker emelte a házasság szintre 35 éves együttélését Stephanie Rawlings-Blake baltimore-i polgármester előtt. Maine államban december 29. első óráiban, a nyugati parti Washington államban pedig már december 9-én lehetőség nyílt az azonos neműek egybekelésére. Közben Barack Obama elnök szűkebb hazája, Illinois lehet a melegházasságot engedélyező 10. amerikai tagállam.

Marylandben annak ellenére sikerült legalizáltatni a melegházasságot, hogy az állam katolikus érseke, Edwin O'Brien figyelmeztette a demokrata párti katolikus Martin O'Malley kormányzót, hogy a melegházasság ellenkezik a hitével. A kormányzó azzal válaszolt vissza, hogy "ha a törvényeink hiányosságai egyenlőtlenséget eredményeznek, akkor köztisztviselőként kötelességem megpróbálni változtatni ezen az igazságtalanságon". Az O'Malley által aláírt melegházassági törvény mentességet ad a vallási szervezeteknek az esketési kötelezettség alól, ennek ellenére az ellenzőknek sikerült elegendő aláírást összegyűjteniük népszavazás kiírásához, de a novemberi referendum a melegházasság ellenzőinek bukását hozta.

Az első maine-i meleg házaspárAz ugyancsak keleti parti Maine állam fővárosában, Portlandban szombat hajnalban, az éjfél utáni első percekben elsőként Steven Bridges 42 éves boltvezetőt és Michael Snell 53 éves gyógymasszőrt nyilvánította férj és férjjé Christine Horne polgármester Snell két korábbi heteroszexuális házasságából született két felnőtt lánya jelenlétében.

A nyugati parti Washington állam fővárosában december 9-én, egyetlen napon 133 meleg pár, köztük Dan Savage neves publicista és melegjogi aktivista és párja, Terry Miller mondta ki a boldogító igent a seattle-i városházán, ahol Mike McGinn polgármester, a melegházasság régi hívének támogatásával rendeztek nagyszabású és méltóságteljes tömeges melegesküvőt. "Mindig is mondtam, hogy Seattle csodálatos hely a melegek számára, mert oly sok nagyszerű heteroszexuális lakja, amint ez most látható is" - jelentette ki Savage, miután örök hűséget fogadott kedvesének. A városházán egyszerre öt teremben folyt az esketés, amely egész nap tartott. A polgármester az egész város ünnepének nevezte a házasodó homoszexuális párok örömét. Csodálatos dolognak nevezte, hogy tanúja lehet a párok egymás melletti elköteleződésének és "egy új polgárjog eljövetelének".

Dan Savage és Terry Miller az esküvő után a városháza lépcsőjénAz új évben immár kilenc államban + a fővárosban és környékén, Washington D.C.-ben házasodhatnak a melegek az Egyesült Államokban.

A középnyugati Illinois állam, Barack Obama szűkebb hazája lehet a melegházasságot engedélyező 10. amerikai állam, és ez talán már január első napjaiban megtörténik. A helyi szenátus elnökének közlése szerint már ezen a héten beterjesztik az állam törvényhozásában a melegházasságról szóló törvénytervezet, és azt remélhetőleg rögtön meg is szavazza a törvényhozás mindkét, demokrata többségű háza, még mielőtt január 10-én összeülne a novemberi választások nyomán alakult új összetételű, a jelenleginél is nagyobb demokrata többségű parlament.

Egy másik maine-i újdonsült meleg házaspárAz amerikai elnök szóvivője vasárnap bejelentette, hogy Barack Obama is támogatja a melegházasság törvényesítését Illinois államban, ahol az elnök hajdan szenátor volt. Ez szokatlan gesztus egy elnöktől Amerikában, ahol az első ember csak ritkán nyilvánít véleményt egy-egy tagállam belügyében. "Ha az elnök még Illinois állam szenátusban lenne, támogatná ezt a jogszabályt, amely egyenlőként bánna minden illinois-i párral" - mondta a szóvivő. A szóvivő szerint Obama elnök úgy véli, "helytelen megakadályozni a szerető, elkötelezett kapcsolatban élő párokat abban, hogy házasságot kössenek, ha akarnak".

A melegházasság engedélyezése Obama elnök saját államában szimbolikus győzelmet jelentene a melegek számára. Illinois 2011 júniusa óta elismeri a bejegyzett élettársi kapcsolatot, de melegjogi aktivisták szerint ez nem elég. Az állam minden vezető demokrata párti politikusa támogatja a melegházasságot, köztük Pat Quinn kormányzó és Rahm Emanuel chicagói polgármester, sőt a napokban 260 illinois-i vallási vezető is nyílt levélben biztosította támogatásáról a melegházasság elismerésének tervét. Eddig egyetlen középnyugati államban sem szavazta meg parlament a melegházasságot, Iowában 2009-ben a legfelsőbb bíróság határozott az azonos neműek házasságának elismeréséről.

Hatter.hu

Témák