Megakadályozták a Krisztust melegként ábrázoló színmű bemutatását Athénban | Háttér Társaság

Megakadályozták a Krisztust melegként ábrázoló színmű bemutatását Athénban

Vallási fundamentalisták és szélsőjobboldali aktivisták próbálták megakadályozni csütörtökön este Athénban, hogy bemutassák Terrence McNally amerikai drámaíró "Corpus Christi" című színdarabját, amely a mai Texasba helyezi és homoszexuálisként ábrázolja Jézust és a 12 apostolt. A premier előtt tüntetők és ellentüntetők népes csoportja nézett farkasszemet egymással, az "istenkáromlást" kiáltó tüntetők közül a rendőrség 35-öt előállított, köztük az Arany Hajnal újfasiszta párt egy parlamenti képviselőjét.

A tüntetést az "istenkáromló" színdarab ellen ultraortodox vallási aktivisták kezdték, majd politikai haszonszerzés céljából a legutóbbi választásokon a parlamentbe bekerült Arany Hajnal újfasiszta párt is a helyszínre küldte tagjait, köztük több parlamenti képviselőjét. A tüntetők eltorlaszolták a színház bejáratát, megakadályozva a nézők bejutását az előadásra. Ha már ott volt, Iliasz Panagiotarosz újfasiszta parlamenti képviselő egy jókora adag buzizás mellett szidalmazta az albánokat is, amihez az adta az ürügyet, hogy a darab (görög nemzetiségű) rendezője Albániában született. Az incidens miatt a bemutatók lefújták. Az incidens során egy újságírót a földre tepert és ütlegelt, rugdosott egy aranyhajnalos parlamenti képviselő.

A mintegy 100 tüntető hosszú szópárbajt vívott a szólásszabadság kétszer annyi hívével, akik megfélemlítéssel vádolták a színház bejáratát elzáró vallási és szélsőjobboldali aktivistákat.

A rendőrség közölte, hogy eljárást indít az Arany Hajnal egy parlamenti képviselője ellen, aki önkényesen kiszabadított egyet az előállítottak közül.

A The Guardian című brit lap tudósítása szerint a görög rendőrség hallgatólagosan összejátszik az egyre jobban elszemtelenedő szélsőjobboldallal.

A szerzőt halállal fenyegették meg a darabját 1998-ban bemutatták New Yorkban. A Corpus Christi körüli hisztériára jellemző, hogy évek óta újra és újra felröppen a világban az álhír, miszerint a színdarabból készült film kerül bemutatásra; s az álhír kapcsán vallási és szélsőjobboldali aktivisták tiltakozóakciókra bujtogatnak.

Témák