Mégsem homoszexualitásával zsarolták Redl ezredest? | Háttér Társaság

Mégsem homoszexualitásával zsarolták Redl ezredest?

Osztrák történészek szerint az eddigi feltételezésekkel ellentétben az oroszok nem zsarolhatták meg homoszexualitása miatt az áruló Alfred Redl ezredest, mert nem is tudtak arról, hogy a saját neméhez vonzódik; az Osztrák-Magyar Monarchia szerény sorból származó magas rangú katonatisztje, a titkosszolgálat helyettes vezetője pusztán anyagi haszonszerzésből kémkedett az orosz birodalomnak, amelynek a korábban ismertnél is több katonai titkot adott át. Mindez a Profil című osztrák hetilap hétfőn megjelent cikkéből derül ki.

Hatalmas botrányt okozott, amikor 1913-ban kiderült, hogy az ezredes éveken át szállított információkat pénzért a cári orosz birodalomnak, a monarchia egyik legnagyobb ellenlábasának. Lelepleződése után Redl öngyilkos lett. Hogy pontosan milyen információkat adott át Redl Oroszországnak, az a közelmúltig pontosan nem volt ismert - mutat rá a Profil.

Verena Moritz és Hannes Leidinger bécsi történészek most olyan dokumentumokra bukkantak egy moszkvai levéltárban, amelyekből kiderül, hogy nemcsak vasúti létesítmények védelmi intézkedéseit és aknamezők tervrajzait másolta le és adta el, hanem a teljes mozgósítási terveket egy Oroszország elleni, egy Olaszország elleni és egy balkáni háború esetére. Hannes Leidinger szerint ha az orosz cár 1913-ban háborút indított volna, csapatai néhány nap alatt Bécs alá értek volna.

Moritz és Leidinger biztosra veszi, hogy a vonatkozó információkat Oroszország átadta a szövetséges Szerbiának, és valószínűleg az akkor még forma szerint Németországgal és Ausztriával szövetséges Olaszországgal is megosztották. Leidinger szerint azt lehetetlen komolyan felbecsülni, hogy az egy évvel Redl lelepleződése után kirobbant első világháborúban a monarchia oldalán elszenvedett emberveszteséghez Redl kémtevékenysége mennyiben járult hozzá, de ezrekről lehet szó.

Az eset idején a katonai körök és a korabeli közvélemény megdöbbenését fokozta, hogy kiderült, Redl homoszexuális volt. Korábbi feltevésekkel ellentétben a Moszkvában előkerült dokumentumok azt mutatják, hogy az oroszok ezt a tényt nem használhatták fel Redl zsarolására, mert nem tudtak róla.

Az ezredes története több filmrendezőt is megihletett, köztük Szabó István Oscar-díjas magyar rendezőt, akinek 1984-es filmjében Klaus-Maria Brandauer alakította a címszereplőt.

Hatter.hu/MTI

Témák