Megszakította a testvérvárosi kapcsolatokat Milánó a homofób Szentpétervárral | Háttér Társaság

Megszakította a testvérvárosi kapcsolatokat Milánó a homofób Szentpétervárral

Milánó megszakította évtizedekre visszanyúló testvérvárosi kapcsolatait Szenpétervárral a homoszexualitás témáját a nyilvánosságból száműző botrányos helyi jogszabály miatt, és talán hasonló lépést tesz két másik olasz város, Velence és Torinó is.

A milánói városi tanács által november 23-án megszavazott rendelkezés felfüggeszti a két nagyváros közti, 1967-re visszanyúló kétoldalú kapcsolatokat mindaddig, amíg Oroszország második legnagyobb városa vissza nem vonja a "homoszexuális propagandát" tiltó helyi törvényt. A határozat szerint a szentpétervári jogszabály sérti a melegek jogait és "elfogadhatatlan, orvoslásra szoruló sebet ejt" Oroszország kulturális fővárosának hírnevén.

A lépés nyomán sem az északolasz nagyváros, sem annak polgármestere egyelőre nem létesít sem kulturális, sem egyéb kapcsolatokat.

A milánói városvezetés azt reméli, hogy példáját követi Velence is, amely 2006-ban létesített testvérvárosi kapcsolatokat "Észak Velencéjével", és Torinó is, amely november elején írt alá kétoldalú együttműködési megállapodást Szentpétervárral.

Vitalij Milonov, a szentpétervári parlamentnek a súlyosan homofób jogszabályt kezdeményező tagja úgy reagált a kínos külföldi reakciókra, hogy "biztosan sok szocialista ül a milánói városi tanácsban", és hogy sok európai kollégája számára azért nehezen elfogadható a törvény, mert "sokan maguk is a meleglobbi tagjai".

Hatter.hu

Témák