Megváltoztatják az alkotmányt Horvátországban a házasságra vonatkozó népszavazás nyomán | Háttér Társaság

Megváltoztatják az alkotmányt Horvátországban a házasságra vonatkozó népszavazás nyomán

Horvátország lakosságának vasárnapi döntése értelmében a házasság egy férfi és egy nő közötti életközösségként kerül be az ország alkotmányába. A népszavazáson a végleges eredmények szerint a horvátok 65,87 százaléka támogatta az alkotmánymódosító javaslatot.

A választásra jogosultak 37,9 százaléka járult az urnák elé december első napján, hogy arról döntsön: akarja-e, hogy az alkotmány a házasságot a keresztény felfogás szerinti, egy férfi és egy nő közötti életközösségként határozza meg. A döntés azt is jelenti, hogy Horvátország alkotmányos szinten zárja ki az azonos neműek házasságának lehetőségét.

A horvát lapok és a külföldi média is a római katolikus egyház győzelmeként könyvelte el a népszavazás eredményét, ugyanis a referendumot az egyház által támogatott csoportok kezdeményezték, miután sikerült 750 ezer aláírást gyűjteniük a 4,2 milliós országban.

Horvátországban 2002-ben tartottak először melegfelvonulást, akkor szélsőségesek támadták meg és bántalmazták a résztvevőket. A kommentátorok szerint az országban azóta javult a lakosság hozzáállása az LMBTQI emberek jogainak tiszteletben tartását illetően. Az azonos nemű párokat már tíz éve ugyanolyan jogok illetik meg, mint az élettársi viszonyban élő különnemű párokat.

Horvátország július óta tagja az Európai Uniónak, a Jutarnji List című zágrábi napilapnak nyilatkozó elemzők szerint viszont ezzel az alkotmánymódosítással az ország inkább a Balkán, mint Nyugat-Európa felé közeledett. Zarko Puhovski politikai elemző szerint "Horvátország - Lengyelországgal, Magyarországgal, Bulgáriával és Romániával együtt - az Európai Unió keleti szárnyán marad. Ez önmagában véve nem tragikus, de bebetonoz egy helyzetet" - fogalmazott Puhovski.

Zoran Kurelic a Zágrábi Egyetem Politikatudományi Karának professzora szerint amint megszületik a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény, Horvátországban ugyanolyan különleges helyzet áll majd elő, mint Magyarországon. "Lesz egy alkotmányunk, amely tiltja a homoszexuális és heteroszexuális kapcsolatok egyenlőségét, és lesz egy bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény. Valahol Nyugat-Európa és a Balkán között állunk majd, de közelebb a Balkánhoz. Olyan helyre tettük magunkat, amelyről azt mondtuk, hogy nem tartozunk oda" - hangsúlyozta Kurelic, majd arra mutatott rá, hogy a jövőben az a helyzet is előállhat, hogy megkérdőjelezik a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény alkotmányosságát.

forrás: MTI
 

Témák