Meleg lobbistákkal vacsorázott, de nem gondolta meg magát az ausztrál kormányfő | Háttér Társaság

Meleg lobbistákkal vacsorázott, de nem gondolta meg magát az ausztrál kormányfő

A lobbivacsorán résztvevő három meleg pár a két gyerekkelA melegházasságot ellenző ausztrál kormányfő nem gondolta meg magát, de maga is úgy látja, hogy előbb-utóbb elkerülhetetlen lesz az azonos nemű párok házasságának engedélyezése Ausztráliában - közölték meleg párok, akik Julia Gillard miniszterelnökkel vacsoráztak kedd este Canberrában. A vacsorához való jogot egy jótékonysági árverésen vásárolták melegszervezetek 31 ezer ausztrál dolláért (7,4 millió forintért).

A kormányfő négy meleg nővel és két meleg férfival vacsorázott, akik arra használták ki az alkalmat, hogy a melegházasságért lobbizzanak nála. Elmondásuk szerint a miniszterelnök elismerte, hogy a melegházasságot engedélyező országok növekvő száma egyre erősebb nyomást gyakorol az ausztrál politikusokra is az azonos neműek egybekelésének legalizálására.

A vacsora előtt az egyik leszbikus pár, Sandy Miller és Louise Bucke két kisfia kérte a kormányfőtől szüleik egyenjogúsítását, egyikük előre megírt levélben, a másik élőszóban, egy csokor virág kíséretében.

"Mivel nem engedik meg nekik, hogy összeházasodjanak, alapvetően nem tekintik őket normálisnak, minket pedig nem tartanak igazi családnak" - mondta a 12 éves Matthew Miller, aki nem érti, hogy miért kellett egyáltalán ott lennie. - Nem igazán tudom, miért vagyok itt. Számomra egyszerű a kérdés, és már régesrég rendezni lehetett volna. Az embereknek meg kellene engedni, hogy azzal házasodjanak össze, akit szeretnek, és hogy az egész társadalom elfogadja őket" - fejtegette.

Kilencéves öccse, Dylan korábban levélben kérte a miniszterelnöktől a melegházasság engedélyezését. A gyerekek nem vehettek részt a vacsorán, amelyre viszont a kormányfő elvitte élettársát, Tim Mathiesen volt fodrászt is.

A párok közül Sharon Dane (54) brisbane-i szociológus és Elaine Crump (53) karbantartó házasságot kötött Kanadában, a két fiú szülei (Miller és Bucke) azonban nem esküdtek meg külföldön, mert házasságuk úgysem lenne érvényes Ausztráliában. A két nő négy éve jár együtt, és két éve jegyben, azóta várják, hogy összeházasodhassanak.

Nem kelt egybe a jelenlévő férfipár, a kormányfő melbourne-i választókerületében lakó Steve Russell (51) és kedvese, John Dini 29 éves hentes sem, mivel házasságuk nem lenne érvényes saját hazájukban.

A résztvevő párok a vacsora után azt mondták, hogy noha nem sikerült jobb belátásra bírni a munkáspárti miniszterelnöknőt, Julia Gillard nagyon nyitott és szívélyes volt, és nem tűnt megingathatatlannak az álláspontjában.

A miniszterelnökkel való vacsorát még tavaly júniusban árverésen, egy jótékonysági bálon nyerte el a GetUp és az Australian Marriage Equality melegszervezet, miután 31 ezer ausztrál dollárt ajánlva túllicitált egy vallási csoportot.

A melegházasságot ellenző ausztrál kormányfő maga sem él házasságban; ő az első olyan ausztrál miniszterelnök, aki élettársával lakik a kormányfői rezidencián.

Három törvényjavaslat is az ausztrál parlament előtt fekszik a melegházasság legalizálására, de nincs sok esélyük az elfogadására, mert saját pártja álláspontjától is eltérően a kormányfő még mindig nem támogatja az azonos neműek házasságának elismerését.

Hatter.hu

Témák