Menekülni kényszerült Ugandából a labdarúgó-válogatott menedzsere | Háttér Társaság

Menekülni kényszerült Ugandából a labdarúgó-válogatott menedzsere

A Red Pepper címlapjaFejvesztve menekülni kényszerült hazájából Chris Mubiru egykori ugandai sztárfocista, bőkezű futballmecénás, a nemzeti válogatott menedzsere, miután őt anális homoszexuális aktus közben "leleplező" fotókat közölt egy helyi bulvárlap. Egy vallási vezető felszólította a kormányt, hogy fossza meg állampolgárságtól a homoszexualitás bűnébe esett jótevőt, s a gyülekezet Ugandának a homoszexualitástól való megszabadításáért imádkozott Újév napján a Nemzeti Stadionban. Az ultrakonzervatív prédikátorok befolyása alá került közép-afrikai országban folyik a világ legbizarrabb homoszexuálisüldözése.

A Red Pepper című, hírhedt uszító szennylap december 7-i számának egész címlapját betöltötte egy hatalmas fotó, amelyen az ugandai labdarúgás világának elismert szaktekintélye, fociklubok és játékosok bőkezű finanszírozója - állítólag - análisan közösül egy ismeretlen személyazonossogú fiatal férfival, a lap szerint egy "játékossal". Belső oldalain a bulvárlap további öt fotót közölt uszító és obszcén kommentárok kíséretében az Ugandai Darvak nevű labdarúgó-válogatott menedzserének és az ismeretlen ifjúnak az aktusáról. A szaftos botrányfotók nyomán a lap példányszáma az egekbe szökött, a "sztori" óriási siker lett, annyira, hogy a Red Pepper további két héten át naponta etette a publikumot a kemény homoszexuális pornót szemléltető fényképekkel.

Ugandai lapok szerint azért törhetett ki a botrány, mert betörők ellopták az 57 éves sportvezető laptopját, és ő addig alkudozott a zsarolókkal, míg azok átadták a sajtónak a számítógépen talált kompromittáló felvételeket. Miután a kampalai Nelson Mandela Nemzeti Stadionban az Ugandai Darvak és az Etióp Antilopok mérkőzése idején folytatott alkudozás kudarcba fulladt, Mubiru tudta, hogy minden veszve van, ezért azonnal repülőjegyet vásárolt az Egyesült Államokba, és a fotók megjelenésének napján Amerikába repült a Turkish Airlines 606-os járatával az entebbi repülőtérről.

Az ugandai rendőrség "megbecstelenítés" címén indított vizsgálatot az országból elmenekült focimenedzser ellen. "A média és a rendőrség rendelkezésére álló videofelvételeken Mr. Mubiru förtelmes aktusokban vesz részt fiatal fiúkkal és lányokkal. Még nem ismerjük az életkorukat, de a rendőrség nyomoz. A kormány mindenesetre a lehető legszigorúbban elítéli az ilyen cselekményeket" - jelentette ki Fred Opolot kormányszóvivő. A rendőrség nemzetközi elfogatóparacsot adott ki Mubiru ellen, de az ugandai média valószínűtlennek tartja, hogy a melegek alapvető emberi jogait védelmező Barack Obama országa kiadná homofób hazájának a melegsége miatt üldözött sportvezetőt.

Mubiru egy edzésenMielőtt kegyvesztett lett, az elit származású, de barátságos, mindig mosolygó és közvetlen stílusú Chris Mubiru elismert és népszerű személyisége volt az ugandai labdarúgás világának. (Nagyapja Zakaria Kisingiri egykori bugandai régens, Daudi Chwa, az ifjú bugandai király nevelője volt.) Az örökölt családi vagyonból bűkezűen támogatta a legkülönbözőbb fociklubokat, finanszírozta a csapatok utaztatását, fedezte a fiatal játékosok iskoláztatásának költségeit, miközben különféle tisztségeket töltött be. Magas körökből való származása ellenére közvetlen volt a legegyszerűbb játékosokkal is, gyakran forgott a köreikben, sokszor hagyta például, hogy ők vezessék az autóját. Az 1970-es és 80-as években aranylábú csatárként Chris Mubiru maga is az ugandai labdarúgás fénylő csillaga volt, akiért versengtek a klubok.

A játékosok annak ellenére szívesen mutatkoztak a társaságában, hogy már jó ideje pletykák terjedtek homoszexualitásáról. Az első szóbeszédek 1982-re nyúlnak vissza, amikor az UCB junior játékosai pedzegették vonzalmát saját neméhez, de mivel a vád akkor "elképzelhetetlenül súlyosnak" látszott, senki nem mert nyíltan előállni vele. Egy évvel később a szudáni junior világkupára készülő utánpótlás-válogatott játékosai beszéltek Mubiru homoszexuális közeledéséről, de az ügynek nem lett következménye. 1998-ban az Ugandai Darvak egyes játékosai erősítették meg, hogy a sportvezető szereti ágyba vinni a játékosokat; az ugandai labdarúgó-szövetség, a FUFA elnök akkor vizsgálatot ígért, de abból nem lett semmi. Emlékezetes egy 2010-es botrány is, amelyben a válogatott egyik vezető játékosa, David Kalungi azzal állt elő, hogy miközben az egyik kemény edzés után hason fekve pihent az ágyon, egyszer csak arra eszmélt, hogy valaki a fenekét masszírozza, s amikor dühösen fölnézett, Chris Mubirut látta maga mögött.

A Red Pepper nem először indított hajtóvadászatot homoszexuálisok ellen. 2006 augusztusában homoszexuálisnak vélt közismert ugandai férfiak listáját tette közzé, egy hónappal későbbi pedig feltételezett leszbikusokét. A tiltakozások ellenére a lap főszerkesztője 2009-ben is megerősítette, hogy a Red Pepper folytatni fogja a homoszexuálisok leleplezését.

Amúgy nem Mubirué az első ismert homoszexuális botrány az ugandai labdarúgás világában. Az ugandai sport világát az elmúlt években megrázkódtató 10 legnagyobb szexbotrányának 2010-ben közzétett listáján szerepel egy 2009 júliusi incidens, amelyben egy rádiós sportújságíró arról számolt be, hogy egy interregionális bajnokságon a Maji FC segédedzője, Ayiekoh fennhangon dicsérte az ő "szép, csókolnivaló" ajkait, és fogdosni kezdte a combját, mire ő elmenekült.

A fiatal Mubiru balról a másodikkéntMindez persze csak azért érdekes, mert - sok más hasonló esettel együtt - ékesen cáfolja az ugandai homofóbok örökösen hangoztatott hazugságát, miszerint a homoszexualitás úgymond idegen az afrikai kultúrától, azt csak a romlott Nyugat próbálja Ugandába exportálni.

Egy vitriolos helyi kommentár azt sem érti, hogy ha az ugandaiak annyira gyűlölik a homoszexualitást, mint mondják, akkor miért falják a melegpornót kínáló újságoldalakat? A kommentátor idéz egy véleményt, miszerint sok ugandai, még az is, aki a leghangosabban ágál a melegek ellen, látens homoszexuális, és fennen hirdetett homofóbiájuk csak arra szolgál, hogy leplezze valódi érzelmeiket.

A Red Peppernek mindenesetre a botrányfotók közzétételével sikerült elérnie, hogy a homofób hadjárat új lendületet kapjon, a melegjogok védelmezői pedig - legalábbis egyelőre - elhallgassanak. A The Independent című lap esetében például a felizzott hangulatban három parlamenti képviselő is visszavonta olyan cikkét, amelyben a parlament előtt fekvő drákói melegellenes törvény elfogadása ellen érvelt volna. A már idézett kommentátor szerint azonban ha a bulvársajtó továbbra is tartósan Mubiru-féle melegpornóval látja el az olvasóközönséget, a közvélemény apránként hozzászokik, és végül normálisként fogadja el a homoszexualitást...

Az első reakciók még nem igazolják ezt az optimista nézetet: az óév utolsó napjaiban Joseph Sserwavda lelkész, az ugandai Born Again Churches elnöke sajtóértekezleten szólította fel a kormány, hogy nyilvánítsa nemkívánatos személlyé az egykori bálványt, és ne engedje vissza az országba "terjeszteni a bűnt". A prédikátor bejelentette egyben, a nemzeti stadionban tartandó újévi istentiszteleten Ugandának a homoszexualitástól való megszabadításáért fognak imádkozni a hívek.

A lapok idéznek futballszurkolókat, akik úgymond most már értik, hogy az ugandai válogatottnak miért nem sikerült babérokat aratnia a nemzetközi versenyeken. "Megszodomizált játékosok nem játszhatnak sikeresen" - mondták.

Hatter.hu

Témák