Metil-higannyal meleggé változtattak fehér íbiszeket | Háttér Társaság

Metil-higannyal meleggé változtattak fehér íbiszeket

Kulcsszavak
állatvilág

A Floridai Egyetem kutatói addig mérgeztek egy gyakori és rendkívül ártalmas nehézfémmel hóbatlákat (Eudocimus albus), amíg azok homoszexuálissá nem váltak, bár hangsúlyozzák, hogy az eredmények nem általánosíthatók más madárfajokra, az emberre pedig főleg nem.

A furcsa kísérletet a gainesville-i egyetem két kutatója, az amerikai Peter Frederick és a Srí Lanka-i Nilmini Jayasena végezte a fehér íbiszként is emlegetett gázlómadarakkal. A befogott 160 fiatal példányt négy különböző csoportban röpdébe zárták, és különböző, de a természetben is előforduló mértékben metil-higanyt tartalmazó takarmánnyal etették őket.

A kutatók állítólag azt tapasztalták, hogy minél több metil-higannyal etették e vízimadarakat, annál több homoszexuális hím pár alakult ki a körükben, a tápláléknak már viszonylag alacsony metil-higanytartalma is a nőstények ignorálására késztette a hímeket, s a higanymérgezésnek leginkább kitett madarak körében elérte az 55 százalékot is a melegek aránya. Eközben a vadon élő kolóniában, amely csak nagyon csekély higanyszennyezésnek volt kitéve, négy tenyészidőszakban állítólag egyetlen homoszexuális párt sem figyeltek meg.

Ez az első eset, hogy sikerült kimutatni összefüggést egy környezeti szennyezőanyag és állatok szexuális irányultsága között - mutattak rá a kutatók a Proceedings of the Royal Society B című brit tudományos folyóiratban. A metil-higany a higany biológiailag legaktívabb formája, amely az idegrendszer károsodását és a hormonháztartás felborulását okozhatja.

Hatter.hu

Témák