Mondj NEM-et a homofóbiára és a transzfóbiára! | Háttér Társaság

Mondj NEM-et a homofóbiára és a transzfóbiára!

Május 17-én a Budapest Pride is csatlakozik az Amnesty International Magyarország utcai akciójához a Nemzetközi Homofóbia- és Transzfóbia-ellenes Nap alkalmából. Várunk Téged is az Országgyűlési Irodaházhoz 14:00 és 16:00 óra között! 18:00-kor látogass el a Bálint Házba a Transvanilla beszélgetésére! Mondj nemet Te is a homofóbiára és a transzfóbiára!

A mai napon ünnepeljük a Nemzetközi Homofóbia és Transzfóbia Ellenes Napot. Budapesten számos akciót szerveznek aktivisták és civil szervezetek, hogy felhívják a figyelmet a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) embereket érő diszkriminációra, homofób és transzfób támadásokra. Kora reggel szívárványszínű zászlók lepték el a várost; délután az Amnesty International Magyarország utcafestő akciót, a Transvanilla Transznemű Egyesület beszélgetést tart.

A legtöbbször előítéletekből és információhiányból építkező homofóbia és transzfóbia sok formát ölthet és sokféleképpen hat az LMBTQ emberek életére. Az LMBTQ közösség tagjainak nap mint nap kell szembesülniük rosszalló megjegyzésekkel, verbális támadásokkal az iskolában vagy a munkahelyen, illetve akár fizikai bántalmazással is nemi identitásuk vagy szexuális orientációjuk miatt, azért, mert azt a többségi társadalom nem fogadja el.

Az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége (Fundamental Rights Agency) mai napon publikált jelentése szerint a leszbikus, meleg és biszexuális emberek 47%-át érte diszkrimináció az utóbbi egy évben; 26%-ukat megfenyegették vagy megtámadták. A transznemű emberek 35%-át érte fenyegetés vagy támadás. A kérdőívet 93.000 LMBT ember töltötte ki az EU-ban és a hamarosan csatlakozó Horvátországban.

Az ENSZ héten megjelent üzenetében felhívja a figyelmet arra, hogy minden ENSZ-tagállam kötelessége, hogy védelmet biztosítson a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer embereknek. Ban Ki-moon, a szervezet főtitkára támogatásáról biztosította az LMBTQ embereket és felhívta a figyelmet emberi jogaik védelmének fontosságára. Magyarországon a politikai helyzet az LMBTQ emberek számára az elmúlt egy évben jelentősen romlott. A demokrácia, az alkotmányosság és a jogállam szisztematikus leépítését jelzi többek között az Alaptörvény negyedik módosítása és az új Polgári Törvénykönyv elfogadása, amely súlyos következményekkel jár a magyarországi LMBTQ emberek jogait tekintve. Hisszük, hogy egy olyan államban, ahol vannak, akiket másodrendű állampolgárként kezelnek, nem csak az érintettek szabadsága sérül, hanem az egész társadalomé.

Az évente megrendezett Budapest Pride Fesztivál célja a magyarországi LMBTQ-közösség építése és erősítése, a többségi társadalom megszólítása, az LMBTQ emberekkel szembeni sztereotípiák és előítéletek csökkentése, valamint figyelemfelhívás a jog- és esélyegyenlőség fontosságára. Idén az egyhetes nyári fesztivál június 30-tól július 7-ig tart; a Budapest Pride Felvonulást július 6-án, szombaton tartjuk.

forrás: Budapest Pride

Témák