MSZP: a Jobbik azt teszi agresszív politikává, amit a kormánypártok light változatban maguk is beengedtek a közgondolkodásba | Háttér Társaság

MSZP: a Jobbik azt teszi agresszív politikává, amit a kormánypártok light változatban maguk is beengedtek a közgondolkodásba

A kormánypártok nem engedhetnek a Jobbik kirekesztő gondolkodásának, "agresszív" politikájának - figyelmeztetett az MSZP. Lendvai Ildikó országgyűlési képviselő, az Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság tagja csütörtökön közleményében kiemelte: a Jobbik új törvényjavaslata szerint az azonos neműek kapcsolatát a médiában kizárólag negatív módon ábrázolhatnák, az ilyen kapcsolat nyilvános felvállalását pedig "népszerűsítés" címén börtönnel büntetnék. Az MSZP európai parlamenti képviselőinek közleménye szerint Magyarország legsötétebb korszakát idézi a jobbikos indítvány.

A Jobbik módosítaná az Alaptörvényt is: "szándékuk szerint a Magyar Gárda vígan masírozhat, a melegek viszont nem élhetnének a gyülekezési joggal" - figyelmeztetett Lendvai Ildikó. "A képlet ismerős. A nácik is ugyanazokba a megsemmisítő táborokba vitték a zsidókat, a cigányokat, a homoszexuálisokat és persze a baloldaliakat. Az már nem kérdés, honnan merít a Jobbik. A kérdés sokkal inkább az, észreveszik-e a kormánypártok, hogy a Jobbik azt teszi vállalhatatlanul agresszív politikává, amit light változatban gyakran maguk is beengedtek a közgondolkodásba" - mutatott rá szocialista képviselő.

Az ellenzéki politikus kiemelte: a Jobbik és a Fidesz már régóta vetélkedik a szélsőjobboldali szavazócsoport megnyeréséért. Míg "a Fidesz "csak" a gyarmatosítás elleni honvédelmet hirdeti az Európai Unióval szemben, a Jobbik már ki is lépne onnan. Kövér László "csak" arról beszél, hogy a baloldalnak voltaképpen helye sem volna a parlamentben, a Jobbik már erőszakkal is kiirtaná a politikából a neki nem tetsző pártokat. A Fidesz "csak" rangsorolja a családformákat, hátrányba hozza még a különnemű élettársakat is, a Jobbik már üldözné az egynemű társakat" - sorolta Lendvai Ildikó.

Az utóbbi napokban pedig a Jobbik látványosan durva akciókkal igyekszik előnyt szerezni, a "cigányok és zsidók után most a melegeket vették célkeresztbe". Az MSZP szerint, ha a kormánypártok engedékenyek a kirekesztő gondolkodással szemben, "akkor annak pusztító változatai is könnyen ránk szabadulhatnak". "Ennyit nem ér a szélsőjobb szavazóiért folytatott vetélkedés" - fogalmazott Lendvai Ildikó.

Az Európai Unió tagállamaként Magyarország kötelezettséget vállalt arra, hogy minden állampolgára számára biztosítja az alapvető jogokat és tiszteletben tartja az európai értékeket - hangsúlyozta Göncz Kinga a júliusra tervezett budapesti melegfelvonulás rendőrségi betiltására reagálva. A szocialista EP-képviselő, aki az Európai Parlament állampolgári jogi bizottságának az alelnöke, elfogadhatatlannak ítéli, hogy a BRFK mondvacsinált indokokra hivatkozva nem engedélyezi a felvonulást.

"Elfogadhatatlan, hogy a budapesti rendőrség mondvacsinált indokokra hivatkozva ismét a melegfelvonulás betiltásával próbálkozik. Teszi ezt az után, hogy a bíróság tavaly hatályon kívül helyezte a BRFK hasonló ürüggyel meghozott döntését. A rendőrségnek az a dolga, hogy biztosítsa a Budapest Pride biztonságos lebonyolítását, és megvédje a felvonulókat a szélsőséges ellentüntetőktől" - szögezte le Göncz Kinga.

"Az Európa Tanács és az Európai Unió tagjaként Magyarországnak biztosítania kell minden állampolgára számára azokat az alapvető emberi jogokat és európai értékeket - köztük a hátrányos megkülönböztetés tilalmát, a véleménynyilvánítás és a gyülekezés szabadságát -, amelyek tiszteletben tartására a nemzetközi szervezetekhez való csatlakozásakor kötelezettséget vállalt. A leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű közösség tagjainak épp úgy joguk van a felvonulásra, mint bármely más embercsoportnak, amely szabadon és békésen kívánja kifejezni az identitását" - hangsúlyozta a képviselő, aki "furcsának" ítéli, hogy az azonos útvonalon haladó kormánypárti Békemenet megtartására idén januárban egyből engedélyt adott a BRFK.

Göncz Kinga szerint a melegfelvonulás betiltása része általában a kisebbségek, a sebezhető, sérülékeny társadalmi csoportok elleni hangulatkeltésnek, amelyet a kormányzat hol harsányan, hol hallgatólagosan támogat. Egy jobbikos képviselőnek az Országgyűlés előtt fekvő módosító indítványa, amely ismét büntethetővé kívánja tenni az azonos neműek közötti szexuális viszonyt, Magyarország legsötétebb korszakát idézi - fogalmazott a képviselő.

"A Budapest Pride arra kívánja felhívni a figyelmünket, hogy a társadalomban nincs helye a hátrányos megkülönböztetésnek, az előítéleteknek és az azokra épülő uszításnak, gyűlölködésnek. Ha a magyar kormány komolyan gondolja, hogy megvédi az országban élő kisebbségeket, akkor mindent megtesz annak érdekében, hogy a melegfelvonulás a bejelentett útvonalon és időpontban, a résztvevők teljes biztonságát garantálva kerüljön megrendezésre" - fejtette ki Göncz Kinga az MSZP európai parlamenti delegációja nevében.

Hatter.hu/MTI

Témák