Nagy többséggel megszavazta a brit parlament a melegházasságot, de a kormányzó konzervatív párt meghasonlott | Háttér Társaság

Nagy többséggel megszavazta a brit parlament a melegházasságot, de a kormányzó konzervatív párt meghasonlott

Fölényes többséggel támogatta a brit parlament alsóháza kedden este az azonos nemű párok házasságának engedélyezését célzó törvénymódosítási javaslatot, a kormányzó Konzervatív Párt képviselőinek többsége azonban elvetette saját kormányának indítványát, vagy legalábbis tartózkodott. A miniszterelnök szerint az eredmény fontos előrelépés az ország számára.

A módosítási javaslatot 400-175 arányban, vagyis 225 fős többséggel hagyta jóvá az alsóház. Ez a többszöröse a konzervatív-liberális kormánykoalíció alsóházi többségének, ami azt jelenti, hogy a Liberális Demokraták mellett legnagyobb ellenzéki erő, a baloldali Munkáspárt is szinte egyöntetűen támogatta módosítást.

A nem hivatalos adatok szerint ugyanakkor a jelenlévő konzervatív törvényhozóknak valamivel több mint a fele nem szavazta meg a módosítási kezdeményezést. Ez újabb jele annak a mély megosztottságnak, amely az azonos neműek házasságának kérdésében támadt a konzervatívok soraiban.

Alig két nappal a kedd esti voksolás előtt a Konzervatív Párt tagjaiból és aktivistáiból álló választókerületi pártszervezetek elnökei erőteljes hangvételű petíciót nyújtottak át a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalban, követelve, hogy a törvénymódosításról szóló végszavazást a kormány halassza el a 2015-ben esedékes következő választások utánig.

A felhívásban a választókerületi pártszervezetek vezetői annak a véleményüknek adnak hangot, hogy a módosításra sem a párt legutóbbi választási programja, sem a liberálisokkal kötött koalíciós szerződés nem adott felhatalmazást, "a házasság intézményének meghatározását átíró döntés" pedig megfelelő konzultáció nélkül született, és így megkérdőjelezhető.

David Cameron miniszterelnök ugyanakkor a kedd esti szavazás után kijelentette, hogy bár "erőteljes nézetek" fogalmazódtak meg a vitában a ház mindkét oldalán, az eredmény azonban fontos előrelépés az egész ország számára. Hozzátette: ő erőteljesen hisz a házasság intézményében, és helyénvalónak tartja, hogy azonos nemű párok is összeházasodhassanak.

A Nagy-Britanniában államegyháznak minősülő anglikán unió - amelynek első számú vezetője a mindenkori brit uralkodó - mindazonáltal már tavaly nyáron bejelentette, hogy "nem tud támogatni" olyan törvénymódosítást, amely a házasságnak mint "férfi és nő egybekelésének lényegi, a történelem során intézményesült jellegét változtatná meg".

Ugyancsak elítélte a kormány kezdeményezését Vincent Nichols, Westminster érseke, az ötmillió hívőt számláló angol-walesi katolikus közösség legfőbb vallási méltósága. Nichols karácsonyi miséjén kijelentette, hogy az azonos neműek házasságának törvényesítése egyik politikai párt választási programjában sem szerepelt, ezért a módosítás "demokratikus szempontból törvényalkotási romhalmaz".

A kedd esti szavazás után a módosító javaslat a felső kamara, a Lordok Háza elé kerül, majd onnan vissza az alsóházba, ahol ismét szavaznak a főrendi ház esetleges változtatási döntéseiről. Végső jóváhagyás esetén a törvény 2015-ben lép életbe.

MTI

Témák