Nem eskethet meleg párokat az anglikán egyház | Háttér Társaság

Nem eskethet meleg párokat az anglikán egyház

Az anglikán egyház papjainak tilos lesz azonos nemű párokat esketniük a templomokban a brit kormánynak a melegházasság engedélyezésére vonatkozó tervezete értelmében; ez egy "kiváltság", amelyet a kérdésben megosztott államegyház vezetése harcolt ki magának. A többi felekezetnek nem tiltják homoszexuális párok esketését, de kötelezővé sem teszik.

A konzervatív-liberális brit kormánykoalíció ezzel az engedménnyel akarja tompítani az ellenállást az Angol Egyházban, amely heves támadást indított a melegházasság tervezett legalizálása ellen. A többi felekezet fölött a kormánynak nincs joghatósága, de a kormány reméli, hogy az anglikán egyházra vonatkozó tilalom megnyugtatja a melegházasság többi vallási ellenzőjét is, hogy a papok közül senkit sem köteleznek meleg párok esketésére.

A kormánynak december 11-én, kedden ismertetett tervezete garantálja azt is, hogy diszkrimináció címén nem lehet bírósági elé citálni egyetlen vallási szervezetet vagy lelkészt sem, aki, illetve amely megtagadja homoszexuális házasság celebrálását.

A tervezetet ismertetve Maria Miller esélyegyenlőségért felelős miniszter hangsúlyozta: meggyőződése, hogy ha egy egy pár ki akarja mutatni egymás iránti szeretetét és elkötelezettségét, az állam nem állhat az útjába. A miniszter szerint a házasság intézménynek kiterjesztése az azonos nemű párokra "nem gyengíti, ellenkezőleg, erősíti ezt a létfontosságú intézményt".

A brit kormány március és június között társadalmi konzultációt folytatott a kérdésről, ezidő alatt 228 ezer reakció érkezett, 53 százalékban pozitív, 46 százaléka elutasító, ugyanakkor beérkezett egy 500 ezer aláírást tartalmazó, a melegházasságot elutasító petíció is.

Hatter.hu

Témák