Nemzeti konzultáció kezdődött a melegházasságról Nagy-Britanniában | Háttér Társaság

Nemzeti konzultáció kezdődött a melegházasságról Nagy-Britanniában

"Nemzeti konzultációt" kezdett a melegházasságról a konzervatív-liberális brit kormány csütörtökön, de már előre leszögezte, hogy a kérdés nem az, engedélyezni fogják-e a polgári esküvőt az azonos nemű pároknak, hanem az, hogy miként. A konzultáció keretében az egyházak és más társadalmi csoportok, magánszemélyek három hónapot kapnak arra, hogy előadják a melegházasság legalizálásával szembeni kifogásaikat. Francis Maude, a miniszterelnöki hivatal vezetője arra figyelmeztette a konzervatívokat, hogy elfordulnak tőlük a választók, ha megpróbálják visszaforgatni az idő kerekét.

Lynne Featherstone liberális-demokrata esélyegyenlőségi miniszter a konzultációt megnyitva leszögezte, hogy a tervet ért heves egyházi támadások ellenére mit sem változott a kormány terve arra, hogy 2015-re engedélyezze azonos nemű párok polgári esküvőjét. "Nem lesz semmiféle kifarolás az ügyében" - jelentette ki.

A tervek szerint az egyházakat és más vallási intézményeket nem köteleznék arra, hogy megváltoztassák a házassággal kapcsolatos saját szabályaikat. Nagy-Britanniában már amúgy is kétszer annyian kötnek világi esküvőt, mint egyházit. A kormány terve engedélyezné azt is, hogy érvényes maradjon egy már megkötött házasság még akkor, ha felek egyike megváltoztatja a nemét.

A Coalition for Marriage már 210 ezer online aláírást gyűjtött össze a melegházasság legalizálása ellen, köztük egyházi vezetőkét és parlameni képviselőkét. A szervezet csütörtökön az országos napilapokban közzétett egészoldalas hirdetésekben utasította el a tervet. Colin Hart kampányigazgató azzal vádolta a kormányt, hogy nemcsak a házasság fogalmát forgatja ki, hanem a konzultációét is, hiszen olyan kérdésről nyit vitát, amely már el van döntve.

Lynne Featherstone azonban kijelentette: "Úgy hiszem, hogy ha egy pár szereti egymást és egy életre el akarja köteleni magát egymás mellett, lehetőséget kell adni nekik a polgári esküvőre, bármilyen is legyen a nemük".

Friss felmérések szerint a brit közvélemény 45 százalékba támogatja a melegházasság legalizálását, és 36 százaléka utasítja el.

Francis Maude, a miniszterelnöki hivatalt miniszteri rangban vezető konzervatív politikus arra figyelmeztette saját pártját, hogy szalonképtelennek fogják tartani a választások alkalmával, ha maradi magatartást tanúsít társadalmi kérdésekben. "A Konzervatív Párt mindig csak a kárát látja annak, ha megpróbálja visszaforgatni az idő kerekét egy képzeletbeli aranykorba" - jelentette ki egy beszédében.

"Nem politizálhatunk úgy, hogy egy rózsaszínűre festett visszapillantó-tükörben szemléljük a világot. Ha maradinak látszó magatartást tanúsítunk társadalmi kérdésekben, elfogadhatatlannak és megválaszthatatlannak tűnünk fel a közvélemény szemében" - hangoztatta Maude, akinek fivére AIDS-ben halt meg.

Hozzátette: a konzervatívoknak nem szabad arrogánsan azt feltételezniük, hogy mindig ők tudják, mi a legjobb, és a társadalmat hozzáigazítaniuk a saját elvárásaikhoz, hanem nekik kell alkalmazkodniuk a változó társadalmi normákhoz. "Ahhoz, hogy évszázadokon át fennmaradjon és sikeres legyen, a Konzervatív Pártnak szakadatlanul modernizálódnia és fejlődnie kellett. Amikor ezt elmulasztottuk megtenni, a választópolgárok joggal megbüntettek bennünket" - fejtegette.

A konzervatív politikuséhoz hasonló progresszív nézeteket vallanak a melegházasság kérdésében egyes vezető anglikán személyiségek is.

Richard Harris volt oxfordi püspök, Pentregarth lordja hevesen ostorozta az anglikán egyházat, amiért a meleg fogadtatás helyett eleinte ellenezte, és később is csak fogcsikorgatva fogadta el a bejegyzett élettársi kapcsolatot, amelyet szerinte "még mindig nem késő megáldani".

Az egyházak csak magukat hibáztathatják jelenlegi kínos helyzetükért, amelyben azzal kerülte szembe, hogy jelenősen átírják a házassági törvényt. "Ahelyett, hogy először ellenezték, és később is csak fogcsikorgatva fogadták el a bejegyzett élettársi kapcsolatot, kezdettől fogva melegen üdvözölniük kellett volna és azonnal esketési és áldási templomi ceremóniákat kellett volna kínálniuk. Ezt még most sem késő megtenni" - mondta.

Nem érti a melegházasság körüli "hűhót" a London jelképének számító Szent Pál-székesegyház új esperese, David Ison sem, aki bevallotta, hogy még bradfordi esperesként templomi szertartásokat celebrált bejegyzett élettársak számára, noha az Angol Egyház tiltja a homoszexuális párkapcsolatok formális megáldását.

Az 57 éves lelkész szerint mindenki előtt meg kell nyitni a házasság intézményét, amelyet amúgy is jobb lenne "keresztény házasságnak" nevezni heteroszexuális vagy homoszexuális házasság helyett. Ison kritizálta, hogy egyháza túlságosan megszállottja a nemiségnek, és szerinte az egyházaknak alkalmazkodniuk kellene a realitásokhoz.

David Ison katedrálisában tartották 1981-ben Károly herceg és Diana Spencer esküvőjét tartották, és itt van eltemetve Horatio Nelson admirális és Wellington herceg.

Az esperes szerint egyházának áldásban kellene részesítenie minden stabil párkapcsolatot, függetlenül attól, hogy azt azonos vagy eltérű nemű párokból áll-e. "Engem bátorít, hogy oly sok meleg személy akarja magáévá tenni a házasság erényeit. Házasság mellett elkötelezett keresztényként nagyon jó dolognak tartom, ha keresztény melegek a hűség e modelljét akarják követni egy olyan kultúrában, amely a történelem folyamán oly sokszor szólt a promiszkuitásról" - mondta egy interjúban, amelyet The Times című lapnak adott.

Ison, a négygyermekes családapa azt vallja, hogy a házasság nem az egyház tulajdona, meleg pároknak is engedélyezni kell az örökbefogadást, és úgy látja, hogy az egyes papok által használt nyelvezet eltaszítja a homoszexuálisokat az egyháztól. Utalt arra, hogy a formális tilalom ellenére ő továbbra is szertartásokat fog tartani és imádkozni fog katedrálisában a meleg párokért. Szerinte az egyháznak mindig is voltak meleg püspökei, és meg kell tanulni nyíltan együttélni a realitásokkal.

Hatter.hu

Témák