Népligeti fiúprostituáltakról nyílik fotókiállítás a Liget Galériában | Háttér Társaság

Népligeti fiúprostituáltakról nyílik fotókiállítás a Liget Galériában

A trió, a fotóesszé főszereplőiTragikus sorsú fiúprostituáltakról nyílik fotókiállítás 'Zsolti mama mennybe megy' címmel a budapesti Liget Galériában február 21-én a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesületének és alkotói műhelyeknek a támogatásával.

Szász Lilla fotóművész körülbelül három évig fényképezte Sanyit, Zsoltit és a velük együtt élő Mónikát abban a Kálvária téri lakásban, ahol laktak és klienseiket is fogadták, és ahol Zsolti (az angol nyelvű ismertetőben: Michael) 2010. február 24-én önkezével véget vetett az életének. Lilla a józsefvárosi prostituáltakat fényképezve ismerkedett meg velük. A zárt közösségen belül egyedül velük sikerült barátságot kötnie, egészen közel kerülve hozzájuk.

Amikor Lilla megismerkedett velük, Mónika, a prostituált már nyolc éve élt együtt Zsoltival, a korábban meleg prostituáltként dolgozó fiúval. Egy évvel korábban költözött hozzájuk Sanyi, az árvaházból szabadult, a Népligetben meleg prostituáltként dolgozó fiatal fiú. Zsolti és Sanyi egymásba szerettek, Mónival jó barátságban voltak. Valódi családot alkottak, óvták, védk egymást. Sanyi „ki akart szállni”, abba akarta hagyni a prostitúciót. Móni sokat ivott, rá akarták beszélni, hogy menjen el elvonóra. Lakásukat három kutyával és egy macskával osztották meg. Itt éltek meg mindent, drámákat, szerelmeket, boldog pillanatokat.

A kiállítás meghívója szerint Zsolti öngyilkossága semennyire sem köthető a munkájához vagy ahhoz, ahogy élt. "Szerette Sanyit. Szerette és szeretett volna boldogan élni Sanyival. Sajnos azonban Sanyi - egy fiú, aki élete legnagyobb részét árvaházban és melegprostituáltként élte le - nem volt képes szeretni. Nem ismerte a gyengédséget. Kihasználta Zsoltit, de nem szerette őt. Zsolti az ő szeretetétől függött, egész élete tőle függött, de Sanyi nem tudott felhagyni kegyetlen játékaival".

"Zsolti gondosan eltervezett mindent. Senki és semmi nem tántoríthatta vissza a döntésétől. A halál minden kérdésére és problémájára választ adott. Megkönnyebbült tőle. Nekünk, akiket itt hagyott, kell helyette is válaszokat találnunk." Az alkotó feltette magának a kérdést, hogy vajon ez bárkivel megtörténhet-e. És aekkor döbbente rá, hogy milyen sokan élnek hasonló helyzetben, hasonló problémákkal az ő környezetében is. "Nincs mit tenni, a jövőre kell koncentrálnom és tanulnom kell Zsolti értelmetlen és érthetetlen halálából" - vonta le a következtetést.

Szász Lilla 'Zsolti mama mennybe megy' című fotósorozata először lesz látható Magyarországon, tavaly azonban már bemutatkozott a Photo España madridi seregszemlén egy három másik, külföldi alkotóval közös csoportos kiállítás keretében, amely közönségdíjat kapott. A február 21-én, csütörtökön 18 órakor nyíló tárlat március 21-ig lesz látható a Liget Galériában (Ajtósi Dürer sor 5.).

Az alkotóról és a képekről további részletek a http://lillaszasz.tumblr.com/, a http://www.blurb.com/b/2134847-mother-michael-goes-to-heaven és a http://lejournaldelaphotographie.com/entries/6581/lilla-szasz-mother-mic... internetes honlapokon találhatók.

Hatter.hu

Témák