Nyugalomban ért véget a Budapest Pride | Háttér Társaság

Nyugalomban ért véget a Budapest Pride

[title]Július 2-án rendezték meg a fővárosban a Budapest Pride-ot. A menet nem sokkal négy óra után indult el az Andrássy út–Dózsa György út találkozásától. A Pride résztvevői az Andrássyn, majd Nagymező utca–Bajcsy-Zsilinszky Endre út–Alkotmány utca útvonalon vonultak végig a Kossuth térre. A menet vége öt előtt nem sokkal volt az Oktogonnál. Helyszíni tudósítóink jelentése szerint szélsőségeseknek semmi nyoma nem volt egyik kereszteződésnél sem. Útközben a kávézókból, éttermekből bámészkodtak és integettek a vendégek és az alkalmazottak. A menet elején lévő munkatársunk azt jelentette öt előtt nem sokkal: a Bajcsy-Báthori utca sarkán egy fociultra volt, „aki kicsit buzizott, de miután a rendőr megkérte, hogy viselkedjen, mert gyerekek is vannak itt, megszeppenve odébbállt”.

[title]A menet eleje fél hat körül érkezett meg a Kossuth térhez. Az egész felvonulás atrocitások nélkül ért véget. A Kossuth téren van egy színpad, innen köszöntötték a tömeget, aztán koncert kezdődött. Az emberek a Kossuth tér köve felett szálló vízpára négyszögébe vagy árnyékba próbáltak menekülni. A tér fölötti levegő lassan megtelt színes lufikkal, az amerikai követség munkatársai csokoládékat osztogattak. A Pride egyik szóvivője a színpadról arra kérte a tömeget, hogy ha már ott vannak a Parlament előtt, akkor üzenjenek valamit.

– Büszke vagyok rátok , hogy itt vagytok. Önazonosok vagytok, bátrak és szabadok

– mondta a tömegnek. A kordonokról azt mondta: a rendőrség többszöri kérésük ellenére sem hajlandó kordonok nélkül biztosítani a vonulást , "a kordonok a biztonságot jelentik, de egyben be is zárnak". A szóvivő üzenete így hangzott: nem hagyják magukat többé bezárni és megfélemlíteni, és remélik, hogy jövőre ilyenkor szabadabb országban élhetnek majd.  

[title]A felvonulóknak osztogatott kis zászlókon QR-kódok voltak, amik egy kérdőívhez vezetnek. A kérdőíven arról kérdezik a résztvevőket, hogy milyen legyen a Pride a jövőben. A rendezvényé végén több ponton engedték ki a felvonulókat a kordonok mögül kisebb, tíz fős csoportokban. A szervezők mindenkit megkértek, hogy a zászlócskákat, színes lufikat a saját érdekükben tegyék el, de a legtöbben megköszönték a jó tanácsot és meguknál tartották a zászlókat. Az elmúlt években a Pride után voltak utcai utrocitások, de ilyennek most semmi jele.

A leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer emberek felvonulása egyre növekvő nyilvános támogatást kap – ez egy, a rendezvényt megelőző online felmérésből derül ki, valamint jelzi, hogy a Nyitottak vagyunk kezdeményezésben minden eddiginél több ismert márka céges csapata vonul fel: ehhez a kamionhoz idén is több mint 100 céget, szervezetet és közösséget vártak.

Témák