Obama üdvözölte, hogy Illinois államban is engedélyezik az azonos neműek házasságát | Háttér Társaság

Obama üdvözölte, hogy Illinois államban is engedélyezik az azonos neműek házasságát

Barack Obama amerikai elnök üdvözölte, hogy Illinois lesz  az Egyesült Államok 15. olyan állama, amelyben engedélyezni fogják az azonos nemű párok házasságkötését - közölte szerdán az amerikai média.

Obama üdvözölte, hogy Illinois államban is engedélyezik  az azonos neműek házasságátAz illinois-i képviselőház kedden szavazta meg az azonos nemű párok házasságának legalizálását, és mivel a helyi szenátus már februárban jóváhagyta azt, a jogszabály már csak Pat Quinn kormányzó aláírására vár. Az államban a törvényhozás mindkét háza és a végrehajtó hatalom feje is demokrata. Obama korábban maga is tagja volt a helyi közgyűlésnek (parlamentnek) és Illinois-t a szövetségi szenátusban is képviselte.

Idén eddig Rhode Island, Delaware és Minnesota törvényhozása hagyta jóvá az azonos neműek egybekelésének lehetőségét, New Jerseyben pedig bíróság döntött erről. Az erről rendelkező törvény Illinois-ban 2014. június 1-jén lép majd hatályba. A hawaii törvényhozás várhatóan még november folyamán dönt majd az ügyben.

"Elnökként mindig is hittem abban, hogy a meleg és leszbikus amerikaiakkal igazságosan és egyenlő módon kell bánni. Idővel arra a meggyőződésre jutottam, engedni kell, hogy az azonos nemű párok házasságra léphessenek, mint  bárki más" - írta az illinois-i törvényhozás döntését üdvözlő közleményében az elnök.

Az azonos neműek házasságát mintegy amerikai 30 állam alaptörvénye azonban továbbra is kifejezetten tiltja. Az azonos neműek egybekelését támogató aktivisták azt tervezik, hogy hogy Oregonban megpróbálkoznak a helyi alkotmány módosításával.

forrás: MTI

Témák