Ombudsman: megfelelő volt a melegfelvonulás rendőri biztosítása, de jogsértő volt az elvárt magatartásra vonatkozó felhívás | Háttér Társaság

Ombudsman: megfelelő volt a melegfelvonulás rendőri biztosítása, de jogsértő volt az elvárt magatartásra vonatkozó felhívás

Nem állapítható meg visszásság az idei Budapest Pride Fesztivál felvonulásának rendőrségi kezelésével és a rendezvény biztosításával kapcsolatban. A közvetlen rendőrségi felhívás a demonstráció során hivatalosan elvárt magatartásra azonban sérti a véleménynyilvánítási és a gyülekezési jogot - közölte csütörtökön az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

A csütörtöki közlemény szerint Szabó Máté ombudsman a bekért iratanyagból és a kérdéseire érkezett válaszokból megállapította, hogy a rendőrség jogszerűen járt el, a rendezvény során eleget tett a gyülekezési joggal összefüggő intézményvédelmi kötelezettségének, végig biztosította a szabadságjog zavartalan gyakorlását. Az ombudsman szerint ez a vizsgálat is visszaigazolta azt a korábbi megállapítását, hogy az elmúlt években jelentősen fejlődött a rendőrség gyülekezési joggal kapcsolatos gyakorlata. Az ombudsman a rendőrség fellépését értékelve emellett kiemelte a tájékoztatás, a kommunikáció szerepét a vitás helyzetek konszenzusos megoldásában.

Szabó Máté szerint mind a rendezvényre való eljutást, mind az onnan való távozást, s ezáltal a gyülekezési jog védelmét a rendőrség biztosította. A felvonulás utáni, Kossuth téri eseményekkel kapcsolatban az ombudsman kiemelte, hogy itt nem úgynevezett flashmobról (villámcsődületről), hanem egyértelműen a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó rendezvényről volt szó. A rendőrség a szabálysértési törvénynek megfelelően járt el, amikor felszólította a résztvevőket, hogy tartózkodjanak az arcuk eltakarásától. A rendőrség helyesen mérlegelte, hogy több ember szabálysértése még nem alapozza meg az egyébként békés rendezvény feloszlatását, s hogy a szabálysértések abbahagyására a felszólítás hatékony eszköz.

Az ombudsmani közlemény kitért arra, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs igazgatója a felvonulást megelőzően nyomatékosan felhívta a szervezők figyelmét, szigorúan tartsák be a törvényi előírásokat, ne kövessenek el semmilyen jogsértést, ne tanúsítsanak provokatív magatartást. Az ombudsman ezzel kapcsolatban továbbra is fenntartja 2009-ben kialakított álláspontját, s arra hívta fel a rendőri szervek figyelmét, hogy az ilyen kommunikáció befolyásolhatja a rendezvényen való részvételt, a közvetlen felhívás a demonstráció során hivatalosan elvárt magatartásra sérti a véleménynyilvánítási és a gyülekezési jogot.

Az idei Budapest Pride felvonulás július 7-én a Városligetből indult és a Kossuth tér közelében fejeződött be; a szervezők szerint minden eddiginél többen vettek részt a békésen lezajlott eseményen. Az eseményt a demonstráció ellenzőinek nem sikerült megzavarniuk, az után azonban a Kossuth Lajos téren dulakodás alakult ki, és több embert is előállítottak. Az ombudsman soron kívül, sürgősséggel vizsgálta a felvonulás rendőri kezelését. Az ombudsman a munkatársaival 2008 óta figyeli a budapesti tömegrendezvényeken a rendőrség tömegkezelési gyakorlatát, a gyülekezési jog érvényesülését, így a hivatal megfigyelői a helyszínen kísérték figyelemmel a menetet és az azt kísérő ellendemonstrációkat is.

Hatter.hu/MTI

Témák