Orbánnak mások méltósága csak vicc | Háttér Társaság

Orbánnak mások méltósága csak vicc

Orbán viccelődik a melegekkel? Mi is veleA homofóbia-ellenes világnap alkalmából számos politikus kinyilvánította a világon, hogy tiszteletet a melegeknek. A magyar kormány hallgatott, ezért az Index Debrecenben megkérdezte a miniszterelnöktől, mit üzen a homofóboknak. Orbán azt mondta, a kérdés csábítja a viccelődésre. Máshol tisztelet, nálunk vicc. Szerencse, hogy a miniszterelnök kedélyes hangulatban volt – noha roppant komor arcot vágott – , és csak a viccelődés jutott eszébe, mert ezek szerint lehetett volna goromba is. Máshol méltóság, nálunk kinevetés... Az Index így folytatja: „nagy kár, hogy végül ez a homoszexualitással kapcsolatos, ki tudja, milyen élű és tartalmú vicc a kormányfőben ragadt, úgyhogy Havasi Bertalannál érdeklődtünk a részletekért. Amint választ kapunk, közöljük. Erre voltunk kíváncsiak:

Megtudhatjuk-e, Orbán Viktor úr mire gondolt pontosan, a kérdés melyik része az, ami viccelődésre csábít, és milyen típusú viccek jöhetnek szóba? Esetleg megtudhatjuk-e, hogy miniszterelnök úr itt valami konkrét viccre gondolt-e? Ha így van, akkor pontosan melyikre?
A miniszterelnök arról is beszélt, örül, hogy a magyarországi homoszexuálisok nem provokálnak, egyébként pedig megerősítette álláspontjukat, miszerint a melegekre más jogok vonatkoznak, és házasságot csak férfiak és nők köthetnek, és ez a jövőben is így lesz.

Mivel látjuk, hogy a kampánytanácsadóiról nem nagyon szeret beszélni, és egyébként sem akartunk túlságosan erőszakosnak tűnni, így arra már nem kérdeztünk rá, hogy amerikai kampánygurujának, Arthur Finkelsteinnek szokott-e mesélni homoszexualitással kapcsolatos vicceket, vagy szokott-e érvelni neki a melegházasság ellen. Orbán Viktor pár napja az RTL Klubnak „nagyon kiváló és elismert” szakembernek nevezte Finkelsteint, akivel rendszeres kapcsolatban van, gyakran találkozik, nyilatkozata szerint akkor épp legutóbb két napja beszéltek. 

Az a helyzet, hogy Arthur Finkelsteinről 1996 óta tudható, hogy meleg, és több mint tíz éve, 2004-ben házasságot is kötött partnerével Massachusettsben. Ez persze sem Orbánt nem akadályozza meg abban, hogy kétértelmű nyilatkozatokat tegyen a homofóbiáról, és ellenezze a melegek egyenjogúságát, sem Finkelsteint abban, hogy a melegjogok ellen Orbánnál sokkal-sokkal durvábban felszólaló pártokat és politikusokat is választási győzelemhez segítsen.

Értjük, hogy a polgári Magyarországhoz hasonlóan a konzervatív Magyarország is csupán egy politikai termék, amivel jól rá lehet hajtani a homofób szavazókra, de ez így most talán a szokásosnál is egy kicsit cinikusabb.”

Orbán viccelődik a melegekkel? Mi is veleA Magyar LMBT Szövetség az Index kérdésére így reagált Orbán nyilatkozatára: "A miniszterelnökkel ellentétben Szövetségünk nem gondolja, hogy a Homofóbia és Transzfóbia Elleni Világnap bármilyen viccelődésre adna okot. Az LMBT embereket napi szinten éri kirekesztés, megkülönböztetés és erőszak hazánkban, ami a politikai vezetés felelőssége is. Békés, nyugodt egyensúlyi állapotról akkor beszélhetnénk, ha a magyar jogszabályok biztosítanák közösségünk tagjainak teljes egyenjogúságát, nem pedig másodrendű állampolgárként kezelnék őket. Ha minden LMBT fiatal bátran lehetne önazonos és nem kéne attól tartania, hogy tanárai, társai, vagy a családja kirekeszti vagy bántalmazza. Ha nyaranta nem kordonokkal és a fizikai biztonságunkat veszélyeztető ellentüntetőkkel körülvéve kellene végigsétálnunk a Budapest Pride Felvonuláson. Ha az LMBT civil szervezeteket nem érnék munkájukat ellehetetleníteni igyekvő kormányzati támadások. Ha az ország vezetője határozottan kiállna az LMBT emberek jogaiért, nem pedig további jogfosztó intézkedéseket helyezne kilátásba."

A Budapest Pride Facebook-oldalán is megjelent egy reakció Orbán szavaira, így kezdődik: „Magyarországon élő LMBTQ emberként mi nem vagyunk hálásak Orbán Viktornak.”A poszt szerint az a politikus, aki a mai magyarországi LMBTQ helyzetet "békés, nyugodt, egyensúlyi állapotnak" nevezi, az tudatosan figyelmen kívül hagyja több százezer ember mindennapi élményét elnyomásról, zaklatásról, rejtőzködésről. A Pride a július 11-i felvonulásra hívja mindazokat, akik szerint elfogadhatatlan, ha egy politikus nem emeli fel szavát a gyűlöletbűncselekmények, a homo- és transzfóbia ellen.

Témák