Hírszolgálat | Háttér Társaság

Hírszolgálat

Közöm van hozzá - idén is Verzió Dokumentumfilm Fesztivál!

2016. november 8-án tizenharmadik alkalommal kerül megrendezésre a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál, amely idén is rengeteg érdekes filmmel és témával várja az érdeklődőket. 

Idén 62 film érkezik a fesztiválra több mint 30 országból.

Írásba adva a kormány genderelmélete rémisztőbbnek tűnik, mint valaha

A kormány felveszi a harcot a tudjukkik ellen, akik el akarják torzítani a gender szó eredeti jelentését, és minden eszközzel biztosítja, hogy a kormány vérkonzervatív álláspontja gyökeret verjen a társadalomban  írja a hvg.hu.

Humen Filmfesztivál: szívmelengető melegfilmek

A Humen – azaz a legnagyobb magyar meleglap és portál – megrendezte az első Humen Filmfesztivált a Művész moziban, az LMBT-közösség ünnep- és főleg hétköznapjait, derűit és borúit bemutató filmekkel. Hat film, hat szín, hat domináns érték-érzelem a hűvös skandinávoktól a laza hollandokon át a már generációk óta toleranciára nevelt amerikaiakig.

A keresztény európai hódítók előtt ötféle nemet ismertek az őslakos amerikaiak

Amíg nem jött el a fehér keresztények istene Észak-Amerikába – és teremté az Úr őket férfivá és nővé – , addig az ottani természeti népek nem éltek szűk keretek közé szorítva: ötféle nemből is válogathattak.

A magyar nagykövetségeken is betiltották a szivárványos zászlót

Kizárólag magyar és EU-s, esetleg határon túli magyar közösségek zászlói loboghatnak a magyar követségeken, más zászlókat – például a Pride szivárványos zászlóját – nem szabad kitenni, és erre a jövőben sem ad engedélyt a külügyminiszter, tudtuk meg. Szlovákiában nemrég balhé lett egy hasonló ügyből, viszont  – a konzervatív! – Boris Johnson új brit külügyminiszter épp ellenkezőleg, egyik első lépéseként oldotta fel a Pride-zászlóra kihegyezett tiltást.

Fico kiakadt, mert a budapesti szlovák nagykövetség kitett egy szivárványos zászlót

Pengeváltás a szlovák kormányfő és pozsonyi külügyminisztérium között a budapesti nagykövetségen kihelyezett zászló miatt – címmel arról írt az MTI, hogy nyilatkozatban utasította rendre külügyminisztériumát Robert Fico szlovák kormányfő, amiért Szlovákia budapesti nagykövetsége a júliusi Budapest Pride rendezvény támogatásaként egy szivárványos zászlót helyezett ki a külképviselet épületére.

Hogyan áll Európa a melegekhez?

Magyarország nem tartozik Európa élmezőnyébe az LMBTQI-emberek jogainak kiterjesztésében, bár könnyen lehet, hogy hamarosan a magyar kormányzat is kénytelen lesz elismerni például az azonos neműek házasságát. Sok helyen, főleg Észak- és Nyugat-Európában már most evidencia a szexuális kisebbségek azonos megítélése, és mostanában az amerikai legfelsőbb bíróság döntése mellett több országban is történtek áttörések az ügyben. 

Miért nem fontosak a Fidesznek a melegek?

Orbán Viktor a '90-es években még támogatta a melegek egyenjogúságát, aztán a 2000-es években már annyi – a heteroszexuálisoktól kevesebb – jogot sem szavazott meg, amennyivel ma mégis rendelkeznek a magyar LMBTQ-párok. A Fidesznek és a kormánynak nincsen szexuális kisebbségekkel kapcsolatos stratégiája, és ha a politikusaik nyilvánosan beszélnek a témáról, abból sokszor fröcsögés lesz. Pedig jobb, ha lassan megbarátkoznak a gondolattal: ha még évekig kormányoznak, akkor külföldi nyomásra, de talán majd nekik kell, ha nem is bevezetni, de elismerni a melegházasságot Magyarországon.

„Ha befogják a szánkat, az nem szabadság!”

Ha még nem láttátok: itt egy kis videó, amelyet a Népszabadság készített a nemrég lezajlott Budapest Pride-ról. Érdekes és figyelemre méltó vélemények is elhangzanak, érdemes megnézni.
 

Sellők New York-ban

Az amúgy is színes – s mi tagadás, giccsbe hajló, noha ez jól áll neki – Coney Islandon, New York hatalmas vidámparkjában és strandján már 34 éve minden nyáron megrendezik a Marmaid Parade névre hallgató Sellőfesztivált. Sellőnek öltözött fétismodellek, transzneműek, öregek és fiatalok bolondos kavalkádján világsztráok is megfordulnak – nézőként –, s akit zavar az itthoni, nemzetközi összehasonlításban igencsak konszolidált Pride, annak ajánljuk, nézze meg ez a bulit, ingerküszöb-emelésért.

Témák