Skóciában jó melegnek lenni | Háttér Társaság

Skóciában jó melegnek lenni

Skóciában jó melegnek lenniEgy májusban közölt emberi jogi jelentés alapján a skótok messze a legelfogadóbbak Európában a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszexuális emberekkel. Az LMBTQ közösség jogi egyenlősége nem meglepő módon Oroszországban és Azerbajdzsán a legkevésbé biztosított.

Az ILGA Europe nemzetközi jogvédő csoport 417 kisebb ernyőszervezetével együtt készített jelentést az LMBTQ emberek jogi egyenlőségéről Európában. A kutatásban negyvenöt európai országot figyeltek meg, és kiderült, hogy a melegjogok Skóciában biztosítottak a legnagyobb mértékben. A régió kitűnik a többi brit térség és az európai országok közül is az LMBTQ jogok tekintetében – írja a Népszabadság.

A szervezet által készített éves jelentés 48-féle kritérium alapján méri a jogi egyenlőséget. A vizsgált tényezők közé tartozik a munkahelyi diszkrimináció, a gyűlölet-bűncselekmények ellen irányuló intézkedések, a transzneműek és interszexuális személyek elismerése, a családhoz való jog, vagy az azonos neműek házassága és gyermeknevelési jogai.

[title]A brit Guardian kiemeli, Skócia 92 százalékban felel meg a kritériumoknak, míg az Egyesült Királyság 86%-ban. Nagy-Britannia mellett a top ötbe bekerült Belgium, Málta és Svédország is. Az LMBTQ személyek jogi egyenlősége Oroszországban, Azerbajdzsánban, Örményországban, Ukrajnában a legkevésbé biztosított.

Magyarország a tanulmány alapján a középmezőnyben áll. Hazánkban a melegek számára biztosított a bejegyzett élettársi kapcsolat, de az azonos nemű párok nem fogadhatnak például örökbe gyereket, nem vehetik fel egymás nevét, és nem nevelhetik jogszerűen párjuk gyermekét.

Témák